Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, szczep85 napisał:

Kurcze nie mogę sie zdecydować co wybrać saulosi i czy msobo.???

Msobo jest masywniejszy i większy i też bym go wybrał do takiego zbiornika jak Twój. Z drugiej strony dobrej jakości Saulosi też pięknie wygląda. W poniedziałek byłem w Fish Magic i znowu widziałem Saulosi ...aż chce się założyć jakieś 200l dla samych Saulosi

Jakość fotek słaba ale jak na Mbune to Msobo robi wrażenie

IMG_20160105_191237.jpg

IMG_20160105_191440.jpg

Opublikowano

No właśnie saulosi od fish magic ... jest piękne i to mnie kusi. Ale z drugiej strony bardzo podobają mi się demasoni  (choć trochę się ich boje ).

A jak demasoni to musi być msobo. Hm....

Opublikowano
2 minuty temu, timi napisał:

Od jakiegoś czasu o tym myślę:)
Przepraszam za OT:P

Trzy samce wybarwione w jednym akwarium bez żadnych pogryzień, samice koloru cytryny ...bajka

14 minut temu, szczep85 napisał:

No właśnie saulosi od fish magic ... jest piękne i to mnie kusi. Ale z drugiej strony bardzo podobają mi się demasoni  (choć trochę się ich boje ).

A jak demasoni to musi być msobo. Hm....

Nie bój się Twój zbiornik to nie dwósetka

Opublikowano
37 minut temu, szczep85 napisał:

Mortis sadzisz ze nie powinno być problemu z demonami. 

Bo połączenie Saulosi i demasona to chyba niezbyt dobry pomysł no nie? 

Pyszczaki to ryby nieprzewidywalne, więc nie zagwarantuję Ci, że będzie ok. Demasoni jest agresywniejszą rybą niż Saulosi. Jednak wbrew powszechnym opiniom Saulosi nie jest taki łagodny i nie da sobie ot tak w kaszę dmuchać. Przy większych zbiornikach łatwiej rybom jest obrać rewiry i nie wchodzić sobie w drogę. Decydując się na mbunę musisz wziąć pod uwagę że będą walki, one to mają we krwi. Demonki pewnie między sobą zrobią selekcję naturalną i reszta obsady,  którą będziesz posiadał też może walczyć o dominację w akwarium, czy to z demasoni czy z innymi rybami. Swojego czasu miałem trzy samce Msobo z czego dwa były wybarwione trzeci tylko czasem pokazywał kolor, kiedy dochodziło do starć innych ryb właśnie Msobo był takim policjantem, który rozganiał towarzystwo. Myślę, że każdy zbiornik ma swoją historię. Ostatnio kolega pisał, że stracił chyba trzeciego dorodnego  samca Msobo przez... samicę Cobue. Jak to ujął,  "ona pływa jak pancernik i nikt jej nie tyka"  wtedy ona zajmuje rewir samca, który padł. 

Jak widzisz pyszczaki to ryby nieobliczanie i to jest jedna z wielu zalet, że akwaria Malawi nie są nudne. 

Opublikowano

jeśli nie będziesz oszczędzał kasy na dobrej jakości saulosi, które są piękne to masz mega dylamat i ja Ci nie pomogę bo sam nie wiem, którą rybę bym wybrał. Napiszę tylko, że msobo są piękne i wredne na maksa, samiec potrafi wybić swoje samice , mój po 2 latach spokoju, zaczął tak szaleć, że nie widzę samic, tak są pochowane, a ponadprogramowe samce są utylizowane (oczywiście nie jest to reguła, którą potwierdzał to mój inny samiec-zgładzony przez powyższego) :)  Powodzenia !

Edit: nie widziałem, że jest jeszcze jedna strona tematu :D