Skocz do zawartości

Prośba o ocenę parametrów po 3 tygodniach od startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów :)

3 tygodnie temu wystartowałem zbiornik 120x40 wykorzystując rady deccorativo (2 ampułki Biodigest + 5 kropli WA).

W ciągu tych 3 tygodni parametry wody kształtowały się następująco:

NO2: początkowo 0,025, poprzez max 1,0 do obecnych 0,025/0,1 ppm;

NO3: początkowo tyle co w kranie tj. 10, poprzez max 40, które zbiłem podmianą wody około tygodnia temu przy wykorzystaniu węgla aktywnego + 1 ampułka Biodigest + 1 kropla WA, do obecnych 20 ppm;

ph: 7,6

KH: początkowo 8d do obecnych 15d;

GH: początkowo 13d do obecnych 23d.

Jak według Was kształtują się obecne parametry wody? Czy KH i GH nie są za wysokie?

Czy w przyszłym tygodniu mogę już wpuścić ryby?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam, Paweł :)

Opublikowano

Jak według Was kształtują się obecne parametry wody? Czy KH i GH nie są za wysokie?

Czy w przyszłym tygodniu mogę już wpuścić ryby?

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam, Paweł :)

Od dnia kiedy NO2 spadło do 0,025 baniak dojrzały i gotowy do zarybienia.

Kiedy to nastąpiło nie piszesz ale ryby możesz wpuszczać choćby dziś.

Dlaczego tak wysoko poleciało w górę KH i GH nie wiem ale raczej samo tak dużo bez twojej ingerancji nie powinno.

Nie ma to żadnego znaczenia dla ryb ważne by jak już pływają w baniaku ryby nie było gwałtownych zmian tych parametrów a tak naprawdę to żadnych gwałtownych zmian parametrów nawet na lepsze -jeśłi już to powolne , stopniowe zmiany z dnia na dzień.

Ale tych twardości nic nie zmieniaj - jest OK.

zarybiaj:D :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wielkie dzięki deccorativo za pomoc w starcie zbiornika. Trochę czasu minęło, ale to głównie z tego powodu, że źle wystartowałem. Teraz pomyślę nad obsadą :)

Opublikowano

Jeśli kranówka jest taka jak wartości początkowe, to twardość będzie systematycznie redukowana przez regularne podmianki. Skoro przez 3tyg. skoczyło o 10n, to średnio 3,3/tydz. W praktyce pewnie początkowo 5n/tydz. potem mniej (jak funkcja logarytmiczna), bo im kwaśniej i bardziej miękko, tym łatwiej rozpuszczają się węglany.

Podmiana 30% zredukuje Ci twardość do 20n, kolejna 30% do 17,9. Dlatego przed wpuszczeniem ryb dobrze by było zrobić takie dwie podmianki (chyba że masz RO, to można by to załatwić znacznie mniejszą podmianką). Zrobić je powinno się dlatego, że woda i tak będzie sukcesywnie się zmiękczać, więc dobrze żeby to się stało już bez ryb, a nie dopiero jak już będą w akwarium. Drugi powód jest taki, że ryby które zakupisz z pewnością będą trzymane wcześniej w bardziej miękkiej wodzie (zwłaszcza, jeżeli będziesz kupował z porządnego źródła), dlatego należy zrobić wszystko by oszczędzić im niekorzystnego szoku, spowodowanego nagłą zmianą parametrów wody.

Opublikowano
Wielkie dzięki deccorativo za pomoc w starcie zbiornika. Trochę czasu minęło, ale to głównie z tego powodu, że źle wystartowałem. Teraz pomyślę nad obsadą :)

Tak działaj - dobieraj obsadę i nic nie zmieniaj.

Przyjdą ryby dadzą swój amoniak oraz g.. i kwasy a woda w wodociągach warszawskich to loteria, dziś tyle jutro zupełnie inaczej bo masz wodę z rzeki.

Całkiem nie dawno Plezi miał na Ursynowie amon NH3/4 =0,1-0,2ppm a ja w czwartek tą samą wodę z SGGW badałem i śladu nie było.

Zrób ustrojstwo do podmianek na węglu aktywnym i myśl nad ustrojstwem do usuwania NO3 czyli albo blok Purolite albo polimer jak rybki podrosną to poniżej NO3 -40ppm będzie trudno zejść bez tego.

Ja bym zamawiał rybcie w TanMalu a ty jak uważasz?

Opublikowano

Mała aktualizacja danych. Niestety, źle odczytałem GH i KH, ponieważ myślałem, że 1 kropla JBL odpowiada 1d, a okazuje się, że zgodnie z instrukcją to 0,5d, więc:

KH 8d

GH 12d,

więc jest praktycznie jak na początku :)

deccorativo odnośnie do obsady to jak najbardziej w poniedziałek zamawiam rycie z TanMal, otrzymałem już od nich aktualną ofertę, która jest bardzo ciekawa. Z pewnością zdecyduję się na podrośnięte osobniki 7-8cm F1, jednak nadal nie wiem co wybrać :(

przyznam się, że pomyślałem o kilku gatunkach wyłącznie samców aulonocar, jednak -po opiniach użytkowników z forum - już sam nie wiem co robić, co wybrać dla 120x40, bo już wiem, że male malawi nie ma wielu zwolenników :(

jeszcze myślę co zrobić z NO3 skoro kranówa ma 10ppm, wspomniałeś o Purolite albo polimer (szczerze nawet nie wiem, co to jest, jak się za to zabrać), a co z tym 1l TMBT? :)

Opublikowano

Moim zdaniem nie idz w drogie duże ryby jak jesteś młodzianek:D małe 3-4cm też urosną

Nie idz też w same samce bo tylko jeden się wybarwi a resztę zatłucze - popatrz na propozycje obsad do tego litrażu i w odpowiednim dziale się podklej - koledzy w mig pomogą - ja nie:-( .

Nie idz teraz w usuwanie NO3 bo jak każdy młodzianek powinieneś przejść szkołę kubłowania, potem lać wężykiem przez węgiel by jak okrzepniesz a ryby urosną wejść w wyższą szkołę jazdy bez trzymanki czyli TMBT - czego ci życzę bez problemów po drodze:D

Opublikowano
Zrób ustrojstwo do podmianek na węglu aktywnym i myśl nad ustrojstwem do usuwania NO3 czyli albo blok Purolite albo polimer jak rybki podrosną to poniżej NO3 -40ppm będzie trudno zejść bez tego.

Nic nie rób, lej wodę prosto z kranu. Robię tak od lat i nigdy nie miałem problemów. Ryby pięknie się rozwijają, rozmnażają...życie kwitnie :) Nie myśl też nad innymi ustrojstwami (bloki Purolite, polimer). Zupełnie niepotrzebne komplikowanie sobie życia. W zupełności wystarczą regularne podmianki.

Opublikowano
Nic nie rób, lej wodę prosto z kranu. Robię tak od lat i nigdy nie miałem problemów

...tutaj Decco miał na myśli lanie wody prosto z kranu ale poprzez ustrojstwo czyli wąż z jakimś wkładem uzdatniającym w korpusie. Ja też tak leję i powiem ,że gdybym nie lał przez węgiel to bym się po prostu bał o ryby. Sto razy się uda..nawet tysiąc razy..a przyjdzie ten raz i lipa.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Podczas podmianek wody stosuję węgiel aktywny polecany przez deccorativo :)

Nie kupuj uzdatniacza chemicznego kranówy tylko do uzdatniania wody do podmianek zrób powoli bo masz czas system na węglu aktywnym

Podaję nowy tańszy od poprzedniego zestaw do napełniania baniaków prosto z kranu przez taki zestaw który nie wymaga zakupu korpusu 10"

116a347b191f72e1gen.jpg

podstawą systemu jest liniowy wkład węglowy tego typu

AQUAFILTER AICRO FILTR WĘGLOWY FILTR WODY OSMOZA (5946175977) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

zestawienie materiałów z jednego żródła:

http://sklep.osmoza.pl/wklad-weglowy-aicro-af-p-299.html -12zł

http://sklep.osmoza.pl/zlaczka-af-mc-0604-jg-p-380.html 2szt x 8zł

http://sklep.osmoza.pl/zlaczka-af-mc-0608-jg-p-378.html - 1 szt 8zł

RAZEM - 35zł

do tego ten przewód 3/8" od osmozy o długości od kranu do baniaka

http://sklep.osmoza.pl/przewod-38-ktpe38-p-155.html - 3zł/m

49846ae04ac93f05gen.jpg