Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już dawno chciałem o tym napisać,otóż jak wyczyszczę gąbkę od mechanika to strumień wody wylatuje bardzo mocno nie miną 2-3 godziny i prędkość wylotu wody spada o ponad połowę co może być przyczyną??dodam że mam podpięty pojemnik z purigenem ale w tym pojemniku jest tyle miejsca by woda mogła swobodnie wypływać.Mam też nałożoną łopatkę by ukierunkować strumień wody.

Opublikowano
Już dawno chciałem o tym napisać,otóż jak wyczyszczę gąbkę od mechanika to strumień wody wylatuje bardzo mocno nie miną 2-3 godziny i prędkość wylotu wody spada o ponad połowę co może być przyczyną??dodam że mam podpięty pojemnik z purigenem ale w tym pojemniku jest tyle miejsca by woda mogła swobodnie wypływać.Mam też nałożoną łopatkę by ukierunkować strumień wody.

Przepływ może blokować gąbka,ale stawiam na purigen(mała gradacja),no i łopatka która w mniejszym lub większym stopniu też blokuje przepływ ;)...

Spróbuj ściągnąć łopatkę i zobaczysz jak będzie...

Opublikowano
Powiem tak,cyrkulacja w baniaku jest ok bo odchody są zbierane (powoli ale są)mimo że predkość wylotowa jest malutka.

No zapewne coś tobie blokuje filtr,że woda wylatuje tak i nie inaczej...Myślę że to wina purigenu...

Opublikowano
No zapewne coś tobie blokuje filtr,że woda wylatuje tak i nie inaczej...Myślę że to wina purigenu...

wywaliłem tą łopatkę przepływ trochę się poprawił no ale purigenu nie wywalę do biologa bo nie chcę go często otwierać;)

Opublikowano
Przepływ może blokować gąbka,

Andrzeju...jeżeli gąbka jest dużych rozmiarów a do tego gęsta to i tak nie powinna spowolnić przepływu. Chyba ,że zbiera muł z dna w co wątpię bo raczej mułu na dnie w naszym biotopie nie ma. Jeżeli jest to mała gąbka i gęsta to owszem jest taka możliwość ,że trochę spowolni przepływ. Ja używam dużej i gęstej AC2000 i nigdy mi jeszcze przepływ się nie zmniejszył.

• Dziękuję 1
Opublikowano

..jak wyjmiesz wirnik to jest on osadzony w dołkach za pomocą takich gumowych miseczek. Nie zgub ich ale tez zwróć uwagę aby były dobrze włożone. Warto też w te miseczki wcisnąć trochę wazeliny .Wirnik będzie ciszej pracować.