Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Akwarium 215 l

100x40x60

...to jest 240 litrów.

-- dołączony post:

Cytat:

Zamieszczone przez Pleziorro Zobacz posta

A

A ten zestaw Aqua-el to z pokrywą razem, rzuć jakiegoś linka co masz na oku i za ile.

cena ok 1500 zł

Zestaw akwarium 215L AQUAEL GLOSSY 100 LED BIAŁY (5650332439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Zestaw akwarium 215L AQUAEL GLOSSY 100 LED BIAŁY (5650332439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

http://http://allegro.pl/zestaw-akwa...650332439.html

A to co podają na aukcji to 252 litry.

Opublikowano

Nie siedzę u Ciebie w portfelu, ale dość drogi jest to zestaw. Może ktoś bardziej doświadczony w "zestawach" coś tu napisze. Moim zdaniem lepiej jest samemu zaprojektować szafkę, oświetlenie i pokrywę. Ja sam zamówiłem pokrywę z oświetleniem i została mi tylko pokrywa. A wiem też, że drugi raz bym nie kupował pokrywy, tylko zrobił indywidualną pod siebie. Mają też tutaj chłopaki korony, czyli takie otwarte pokrywy z podwieszonym oświetleniem.

Co do cen, wykonanie szafki DIY ~ 300zł, sklejenie baniaka 200l 300zł, pokrywę nawet kupną bez belki oświetleniowej znajdziesz za 200-300zł zależy czy plastik czy alu. Zostaje 600 na filtrację, wystrój... a nie bój się koszta jeszcze przed Tobą ;)

Opublikowano

Co do cen, wykonanie szafki DIY ~ 300zł, sklejenie baniaka 200l 300zł, pokrywę nawet kupną bez belki oświetleniowej znajdziesz za 200-300zł zależy czy plastik czy alu. Zostaje 600 na filtrację, wystrój... a nie bój się koszta jeszcze przed Tobą ;)

Tak, tak wiem, ze DIY wyjdzie taniej...i taki miałem plan na samym początku...szafka DIY do tego otwarty baniak z belką oświetleniową...

Trochę taniej by wyszło ale nie sądze że 600 zł

Bo szafkę musiałbym wykonać z białego polerowanego mdf ( taki mam wystrój też w mieszkaniu) i sama szafka w 300 zł napewno by się nie zamknęła.

Druga sprawa to nie będę ukrywał że mimo zdolności i chęci do DIY, ciężko mi będzie osiągnąć efekt podobny do Glossy.

A trzecia sprawa to od miesiąca jestem Ojcem i tym bardziej nie dysponuje aż tak duża ilością czasu żeby jeździć po płyty docinać oklejać itd...

Wygoda chyba wygrała :)

-- dołączony post:

Proszę Was jeszcze o podpowiedź co najlepiej się sprawdza pod skały.

Wiem że jest kilka opcji:

1. mata

2. styropian

3. inne...

i w jakiej kolejności

1. mata lub inne cudo

2. skały

3. piach

??

Opublikowano

Proszę Was jeszcze o podpowiedź co najlepiej się sprawdza pod skały.

Wiem że jest kilka opcji:

1. mata

2. styropian

3. inne...

Podkład pod skały możesz dać z płyty spienionego pcv,lub z pianki pod panele...

Ja w swoim drugim baniaku mam taką http://www.budocentrum.pl/podklad-pod-panele-3mm-fix-prix,id8027.html ...

Styropianu nie polecam,bo prędzej czy później ryby dokopią się do niego,gdzie po prostu będą tobie potem kulki styropianowe pływać po powierzchni...

i w jakiej kolejności

1. mata lub inne cudo

2. skały

3. piach

??

Dokładnie tak jak napisałeś- mata,skały,piach ;)...

Opublikowano

No to pogratulować potomka :)

Oczywiście w takim wypadku prościej Ci będzie kupić gotowca, ale nie mogę się zgodzić, że z szafką będzie aż tyle roboty, formatki się zamawia gotowe i oklejone, w domciu tylko dopasowujesz i wiercisz otwory pod konfirmaty i szafka jak malowana, jak z drzwiczkami to troszkę więcej czasu się zejdzie, ale też będzie super. No ale nie będziemy tu dywagować o szafce, bo to nie jest forum stolarskie :).

Pod skały zamów sobie spienione PCV na całe dno, grubość 3 lub 5mm. Styropian nie jest wskazany bo pyski najprawdopodobniej się do niego dokopią i potem będziesz miał pływające kulki. I kolejność tak jak piszesz, mata, skały, piach i zalewasz :)

O sorry, Egon, napisaliśmy równocześnie posta :)

Opublikowano

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi,

mam dwa pytania:

1. Grzałka:

- przepływowa (np. HYDOR GRZAŁKA ZEWNĘTRZNA ETH 200W )

- wewnętrzna ?

2. filtr kubełkowy TETRA EX 800 PLUS

średnica:

- 12 mm

czy

- 16 mm

Opublikowano

A ja znowu zaproponuję DIY :)

Może filtr kasetowy i do niego do środka grzałka ? Poszukaj tu na forum opisu budowy filtra kasetowego. Na prawdę fajna sprawa. W tych pieniądzach co masz na Tetrę 800 kupisz doskonałą pompę napędzającą kasetę np. Jebao DC-3000 z kontrolerem za 299zł.

Poza wieloma zaletami "kaseciaka" jedna bardzo istotna, woda nie opuszcza baniaka, nie grozi Ci zalanie w wyniku rozszczelnienia urządzenia.

Opublikowano
A ja znowu zaproponuję DIY :)

Może filtr kasetowy i do niego do środka grzałka ? Poszukaj tu na forum opisu budowy filtra kasetowego. Na prawdę fajna sprawa. W tych pieniądzach co masz na Tetrę 800 kupisz doskonałą pompę napędzającą kasetę np. Jebao DC-3000 z kontrolerem za 299zł.

Poza wieloma zaletami "kaseciaka" jedna bardzo istotna, woda nie opuszcza baniaka, nie grozi Ci zalanie w wyniku rozszczelnienia urządzenia.

Wiem wiem Pleziorro,

już jakiś czas tem czytałem o filtrze kasetowym na forum, przeglądałem opis budowy, poznałem też wszystkie jego zalety :)

pozostanę jednak przy tetrze :)

może w następny Malawi

zrobię baniak DIY

szafkę DIY

oraz filtr kasetowy :)

-- dołączony post:

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi,

mam dwa pytania:

1. Grzałka:

- przepływowa (np. HYDOR GRZAŁKA ZEWNĘTRZNA ETH 200W )

- wewnętrzna ?

Jeśli nie będzie filtru kasetowego to jaka grzałka Waszym zdaniem ?