Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie się również wydaje,że wszystkie opisane przez ciebie objawy,to po prostu ''zdominowany,pobity,okaleczony'' osobnik,w pełnym tego słowa znaczeniu,do tego dochodzi dodatkowo duży stres tej ryby...

Przy tej obsadzie zostawiając rybę w głównym baniaku,patrzyłbyś tylko na jej koniec w krainie wiecznej spiruliny...

Dobrze że ją odłowiłeś do innego baniaka,chociaż są małe szanse na odratowanie jej...

I tak jak koledzy piszą,obsada zdecydowanie do zmiany...

Opublikowano

Żółty ogon jak napisałeś może być efektem wybarwiania ryby. Nawet jak ja uratujesz i wyleczysz to gdy wrzucisz ja spowrotem do baniaka to zrobią z nią to samo.

Opublikowano
Wczoraj wyszedłem z domu na godzinę, a po powrocie zastałem go ledwie żywego.

Czy znasz chorobę, która w przeciągu tylko 1 godz.!! tak załatwiłaby twoją rybę? Odpowiedź jest jedna, twoje ryby. Część twoich ryb to nie tylko mięsożercy, ale przede wszystkim drapieżniki, żywiące się innymi rybami. Nie napisałeś jak długo masz swoje ryby? jaka różnica wielkości jest między nimi. Saulosi rośnie do 12cm., Nimbochromisy do 25, a rostratus do ponad 30. Chociaż nie jest drapieżnikiem, to może być też bardzo niebezpieczny. Te ryby zaczynają pokazywać do czego są zdolne, gdy osiągają dojrzałość.

Chciałeś podpowiedzi o przyczynach "choroby", to ją otrzymałeś od kolegów - źle dobrana obsada.

Opublikowano
Nie napisałeś jak długo masz swoje ryby?

W poprzednim założonym temacie napisał. Odradziliśmy mu tą obsadę zarówno dla 240l jak i 450l. Widać kolega lepiej wiedział i zrobił po swojemu. Teraz nie widzi swojej winy i oczami ichtiopatologa widzi chorobę u ryby.

Przepraszam za złośliwość ale inaczej tego nie da się opisać.

• Dziękuję 1