Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie co do doboru filtrów: czy do akwarium 250 l zastosować filtr z wydajnością 1000l/h czy 1400l/h zatem np. fluval 306 czy 406?

Opublikowano
Mam pytanie co do doboru filtrów: czy do akwarium 250 l zastosować filtr z wydajnością 1000l/h czy 1400l/h zatem np. fluval 306 czy 406?

To wszystko zależy od tego do jakiego rodzaju filtracji ma służyć ten filtr. Jeśli jako biolog to w zupełności wystarczy w Twoim przypadku 306, a jeśli chcesz, żeby kubeł pełnił funkcję również mechanika to 406-tka. Napisz jeszcze, czy oprócz kubełka masz dodatkowo w zbiorniku jakieś ustrojstwo służące do filtrowania wody ?

Opublikowano

Jako biologi oba się sprawdzą,jak bym brał 406,bo im większa wydajność przepływu,tym lepsza filtracja w naszym biotopie...

Większa wydajność=większa i lepsza cyrkulacja wody czyli,jednym słowem nadfiltracja...

Opublikowano
Większa wydajność=większa i lepsza cyrkulacja wody czyli,jednym słowem nadfiltracja...

W przypadku filtracji mechanicznej to tak, masz rację, ale nie w przypadku biologicznej, bo tu im szybszy przepływ tym mniejsza wydajność. Bakterie muszą mieć czas na działanie w przepływającej wodzie.

Opublikowano
W przypadku filtracji mechanicznej to tak, masz rację,ale nie w przypadku biologicznej, bo tu im szybszy przepływ tym mniejsza wydajność. Bakterie muszą mieć czas na działanie w przepływającej wodzie.

W przypadku filtracji biologicznej,wydaje mi się że niema to znaczenia czy jest szybszy przepływ czy powolniejszy,bakterie i tak będą działać jak należy...

Wiadomo że w rzeczywistości przepływ w kubełku nie będzie taki jak podaje producent...

Będzie mniejszy bo dojdą jeszcze złoża,które go stłumią w mniejszym lub większym stopniu...

Dodatkowo jeszcze jest zawór z regulacją przepływu....

Przykładowo gdybym zamontował fluvala 406 (+złoża biologiczne) do zbiornika kolegi jerrystef lub większego litrażu,to co bakterie nie będą działać?

Należy pamiętać o tym że bakterie mamy nie tylko w filtrze,ale i w podłożu,na kamieniach itd...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze Kolega egon44 - bakterie to nie są małe stworki, które swoimi małymi łapkami wyłapują interesujące cząsteczki z wody i je utleniają :) Rzeczywiście - większa wydajność filtra (pompy) nie ma nic wspólnego z wydajnością biologii, niemniej nie można też mówić o tym, że coś tu nie zdąży zajść :) Oczywiście wykluczyć trzeba skrajne przypadki, gdy przepływ byłby tak intensywny, że nie pozwalałby osiedlać się bakteriom i odrywał już założone kolonie, oraz gdy przepływ byłby bardzo ograniczony (jak w denitryfikatorze) i w części filtra zachodziłaby denitryfikacja - oczywiście w praktyce akwarystycznej niemożliwe ;)

• Dziękuję 2
Opublikowano

Ja mam HW 302A i nie narzekam robi swoje i jest wogóle niesłyszalny,polecam.Po co przepłacać skoro za niewielkie pieniądze można mieć dobry filtr.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...