Skocz do zawartości

projek sumpa by Stefan001 ( LooKnijcie i skomentujcie....)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pfpp - pierwsza techniczna? IMHO trochę strata komory, żeby tam umieścić np grzałkę - tą można zawsze umieścić obok pompy zatopioną poziomo - i tak nie dopuszcza się możliwości opadnięcia poziomu wody poniżej momentu zatopienia pompy...

Jezeli uwazasz umieszczenie grzalki za strate komory, to idac Twoim tokiem rozumowania tym bardziej nie powinna byc w komorze pompy. ;)

Miejsce obok pompy imho nie jest wedlug mnie zbyt trafne, tym bardziej akurat tutaj poziome umieszczenie grzalki. Przy odbiorze wody jest najwiekszy przeplyw i na logike patrzac grzalka bedzie miala troche problemow z dogrzaniem wody. Jezeli w sumpie o ktorym rozmawiamy faktycznie gabka bedzie wypelniona tylko polowa pierwszej komory to spokojnie znajdzie sie w niej miejsce na grzalke, a jest to druga z komor w ktorej powinien byc staly poziom wody.

Opublikowano
Jezeli w sumpie o ktorym rozmawiamy faktycznie gabka bedzie wypelniona tylko polowa pierwszej komory to spokojnie znajdzie sie w niej miejsce na grzalke, a jest to druga z komor w ktorej powinien byc staly poziom wody.

co masz na myśli mówiąc to ostatnie zdanie? tam i tak zawsze będzie przecież stały poziom, bo przepływ 1 -> 2 jest dołem...

Opublikowano

A propos grzałki - ja proponowałbym jednak umieszczenie jej w innym miejscu niż komora pompy. Najlepsza również moim zdaniem jest pierwsza komora, dlatego że tam zawsze będzie utrzymany minimalny poziom wody. Gdyby zdarzyło się że zasilnie wodą sumpa (spływy z akwarium) z jakiegoś powodu zostanie zablokowane i pompa wypompuje wodę ze swojej komoru może nastąpić awaria grzałki. W pierwszej komorze (z przejściem do kolejnej dołem) poziomnie powinien byc niższy niż poziom ostatniej przegrody (tej niższej do komory pompy). Piszę o tym ponieważ... coś takiego mi się zdarzyło. Pompa przeżyła incydent.

Opublikowano

na bazie moich doświadczeń: w takim razie w wypadku stosowania pompy do CO można tak ustawić syfon, żeby minimalny poziom w komorze pompy był tuż nad grzałką... - nie wiem którędy pompki zatapialne zasysają, ale na pewno nie "spod siebie", więc pewnie tak można ją ustawić żeby nie było problemu z utrzymaniem grzałki pod wodą...

i pierwsza komora na grzałkę jest może ok ale jak ktoś ma dużego sumpa...

przy sumpie np 54l (mój przypadek) to zdecydowanie strata miejsca... i dalej nie będę się już spierał 8)

Opublikowano

sorki pisze dopiero teraz, ale ta szkola....

co do litrarzu sumpa:

chcialbym zauwazyc ze nie mam obecnie zadnego zbiornika przeznaczonego na ten cel....

wielkosc i litrarz podany na "projekcie" to tak na oko uznalem....

ktos mi doradzil ze sumpa to musze miec powyzej 100l zeby zniwelowac wlasnie zbyt duzy obieg....

a co wy o tym myslice? i z jakiej szyby tego sumpa? 8mm?

co do przegrod to sie zgadzam, zrobie tak jak piszecie (1 komore zostawic pusta? tylko na osprzet, czy tak jak u "starego kota" w 1 dac juz filtracje?)

pozdrawiam...

Opublikowano

wielkość sumpa do tego akwa determinuje w zasadzie wyłącznie rodzaj zastosowanych mediów...

im mniejszy sump tym droższe media muszą w nim być i odwrotnie...

i tak nie zrobisz sumpa wielkości kubełka, tylko większy, więc nawet te podane przez Ciebie wymiary będą ok

jeżeli byś miał dobrze wklejone przegrody to nawet nie musi być z ósemki - szóstka wyjdzie taniej, a wytrzymać wytrzyma bo przegrody będę trzymać najdłuższe ściany...