Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie. Za każdym razem po podmianie wody (ok20l) występuje mętnienie wody oraz szyb(załącznik). przy okazji pokazało się to http://forum.klub-malawi.pl/to-sinice-t26942.html . Moje pytanie czy to oznaka zachwianej równowagi biologicznej ??? parametry wody na dzień 21.02

GH-9

KH-16

PH-8

NO2-0

NO3-20

Zbiornik 120cm 40cm 50cm

Kubełek Greenline 910

Mechanik Aquael 1500

Eheim skim350

Obsada- Labidochromis caeruleus, Melanochromis cyaneorhabdos, Aulonocara Fire Fish

post-16362-14695727526825_thumb.jpg

post-16362-14695727529934_thumb.jpg

post-16362-14695727533038_thumb.jpg

Opublikowano

pH w kranie może być niskie, ale to KH ma większe znaczenie. Kranówa często jest zagazowana dwutlenkiem węgla i ma nienaturalnie obniżone pH - w akwarium to wszystko wraca do normy.

Może być to wina chloru, który zabija pożyteczne bakterie i rozchwiewa równowagę biologiczną.

Może to być nadmiar mineralizatora (BTW - wystarczy Ci zwykła soda, a nie ten cudowny specyfik, który najpewniej też jest zwykłą sodą oczyszczoną, ale o wiele droższą ;) ). Ale napisz jakie jest to KH w kranie.

Skoro problem występuje przy tak niewielkich podmiankach to akwarium musi być mocno rozchwiane - czy ono dojrzało zanim wpuściłeś ryby? Amoniaku nie mierzysz?

Opublikowano
woda w kanie ma niskie ph. Używam soli azzo i tyle

To jakie ph ma woda w kranie?

Ile lejesz wody do cotygodniowej podmianki?

Masz Eheim skim350 a na tafli widać film bakteryjny,czy tylko mnie się tak wydaje?

Opublikowano
Paramety masz podane. A przy podmianie stosuje antychlor. Zbiornik działa od września 2015

Jakbyś nie zauważył to ja pytam o:

Ale napisz jakie jest to KH w kranie.

Czytaj ze zrozumieniem - wyraźnie napisałem, że pH w kranie nie ma znaczenia i potrzebne KH żeby coś powiedzieć.

Napisz dokładnie jak dużo dajesz tej "soli" i jak to robisz - cała procedura przygotowania wody do podmianki.

I co to jest dokładnie za "sól".

Opublikowano

Co to są te białe paski? Co Ty masz w filtrze? Widzę jakieś białe ścinki, co to jest???!!!

Nie doszukujmy się problemów w biologii, czy chemii. To jakieś brudy. Napisz czy coś ostatnio robiłeś z akwarium, co masz w filtrach? Jeśli z rybami jest ok. to szukaj przyczyn w swoich zabiegach.

Opublikowano

A może masz bardzo drobny piasek i przy podmiankach zaczyna po prostu zamulać wodę.

Te ścinki pływające - co to - nicienie czy porysowana szyba?????????