Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich . mam takie pytanie czy filtr eheim 4+ 1250l/h uciągnie mi dwa filtry fluidyzacyjne 2,5 litra pojemności w jednym znajdował by się phosguard a w drugim purigen albo purolite czy musiał bym kupic wiekszy np eheim 2080 1700l/h albo drugi kubełek do tych filtrów fluidyzacyjnych. eheim 4+ był by wypełniony ceramiką.Akwarium będzie miało wymiary 150x50x50 czy taki system filtracji sobie poradzi. z góry dziękuję za odpowiedź

-- dołączony post:

temat nikt nie jest zainteresowany to sam wymyśliłem że może całą filtracje napędzała by mi pompa c.o z dwoma korpusami narurowymi jako mechaniki i czterema filtrami takimi http://reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aqua-Special-Filtr-fluidyzacyjny/2094 jako biologia oraz absorbery czy może ktoś mi poradzić czy te filtry wytrzymają ciśnienie pompy c.o. oraz jaką mam kupić ta pompę chodzi mi oto aby była cicha ponieważ akwarium będzie stało tam gdzie śpię. całość wykona osoba z mojej rodziny taka złota raczka ja sam bym tego nie zrobił.

Opublikowano

a te 40 60 co oznacza widziałem też pompe ALPHA II L czy ta nie bedzie lepsza od alpha2 i na jakim biegu miały by chodzić ,wogule to dzięki za odpowieź.

Opublikowano

Musiałbyś sprawdzić w specyfikacji ale przypuszczam że podstawowe parametry będą te same. Co do biegów to sprawdzisz sam na którym będzie najwydajniejsza filtracja. Co do samej instalacji to znajdziesz wiele projektów szukaj "filtr narurowy".

Opublikowano

w internecie znalazłem grundfos alpha 2 25-60 te 25 to chyba średnica gwintu rury o ile dobrze rozumuje.

1. wlot i wylot który będzie miał 3/4 cala (końcówki będą z gumowego węża) mam dać po tej samej stronie czy osobno po obu stronach ponieważ akwarium bedzie miało 150x50x50

2. i nie wiem czy zastosować cylkulator jak pompka będzie chodziła na 2300l/h na drugim biegu w takim akwarium

czy zrobić obieg wody tak jak ma lobuziakDOGS

Opublikowano

:oops:

grundfos alpha 2 25-60
Ta jest trochę mocniejsza (tak na marginesie to pomieszałem wcześniej bo miałem na myśli 25-40 :oops:).

Ja bym dał wlot i wylot po przeciwnych stronach, czy będzie potrzebny cyrkulator to wiele zależy od wystroju, z tym nie ma się co spieszyć bo zawsze możesz go dołożyć.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Za 4 filtry z linka kolego zrobił byś dwie tak wypasione instalacje narurowe, że ogarnęły by 2000l ze świniami.

Tak trochę odbiegając od tematu czemu do cholery te filtry są tak drogie? Ja rozumiem, że może ktoś je kupuje ale przecież jest korpus 20cali narurowy za śmieszne pieniądze, który spełni dokładnie te same zadanie.

Opublikowano

jeszcze sie zastanawiam czy nie zrobic na samych korpusach ale to sie zobaczy. Mam takie pytanie o purigen i phosguard i, jaki jest optymalny przepływ aby jak najlepiej pochłaniały szkodliwe związki.

Opublikowano

Przepływ ustalasz na oko. Jak purigen i phosguard będą w korpusach fluidyzacyjnych to wystarczy aby zaczęły się mielić od dołu do góry.

Natomiast co do samego phosguard, usuwa PO4 błyskawicznie ale traci szybciej możliwości absorpcyjne niż inne preparaty.

Teraz do usuwania PO4 używam atramentu. Działa rewelacyjnie i starcza na bardzo długo przy akwarium 576l z obsadą roślinożerną.

Purigen kiedyś stosowałem ale zaprzestałem już dawno temu a od miesiąca mam purolite520e. Po miesiącu mam dalej NO3 na poziomie 5mg/l tylko przy jednej podmianie wody przez okres 4 tygodni. NO3 wyjściowe przed stosowaniem purolite ponad 20mg/l.

Opublikowano

a ile wystarczy wsypać tego purolite pół filtra czy musi być cały zapełniny tj 2,5 litra . lepjej umieścić phosguard w szeregu z filtrami biologicznymi czy w szeregu z purolite ale zdaje mi sie ze bedzie w tedy za mały przepływ w phosguard, albo zrobie trzeci szereg przepływ na sam phosguard i wtedy bede miał trzy szeregi bilog, fosfor i azot