Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm. Na pierwszym biegu, czy to nie oznaka przewymiarowania? Masz tak ustawione 24h na dobę? Czy funkcja "night" wówczas działa?

Porównując do mojego dna 170x70 [cm], to może i 2 bieg nie byłby nadto ;)

Opublikowano

Kupiłem większy, żeby nie pluć sobie w brodę, że kupiłem za słaby. Jednak inna myśl też mi przyświecała, nada się do większego akwarium. W moim 160x60 jest sporo dużych kamieni na dnie i tak sobie pomyślałem, że RW-8 może okazać się za słaby.

Opublikowano

Dla rozwiania wątpliwości i dzięki uprzejmości kolegi troad wklejam wyniki analizy ugięć stelaża przeprowadzonej dla kilku wariantów.

Stelaż:

124620ac2507c60amed.jpg

Założenia: profile grubości 2 [mm] lub 3 [mm]. Obciążenie równomiernie rozłożone 1 tona=1000 kg=10 kN=8,4 kN/m2. Nie uwzględniono blatu (2x18 [mm]), który również całość usztywni i zmniejszy ugięcie.

Wariant A - stelaż rama górna profil 40x30x3 [mm] (+górna "spinka"), pozostałe profile 30x30x2 [mm]

- ugięcie maksymalne 1,26 [mm]

423398be1aeb0478med.jpg

Wariant B - profile jak wyżej, ale bez dodatkowej "spinki"

- ugięcie maksymalne 1,29 [mm]

c74930852647426emed.jpg

Wariant C - wszystkie profile grubość ścianki 2 [mm] (+ górna "spinka")

- ugięcie maksymalne 1,62 [mm]

1f8e6f16bb6593dfmed.jpg

Wariant D - full wypas: rama górna 40x30x3 [mm], dodatkowy słupek, dodatkowa "spinka"

- ugięcie maksymalne 0,3 [mm]

<zdjęcia brak>

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem. Osobiście zostanę przy wariancie bez dodatkowego słupka i bez "spinki".

Jeszcze raz dziękuję kolego troad za bezinteresowną pomoc.

Opublikowano

A ja poproszę ten post jako oddzielny temat. Z wymiarami. I zdjęciami na naszym serwerze a nie na jakimś fotosiku gdzie mogą zniknąć za jakiś czas...

Wysłane z telefonu