Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co do kanalizacji to zrezygnowałbym z tego syfona w ścianie i dał jakiś zewnętrzny

Uzasadniasz ?

Stelaż robić na 50 czy 60 cm. Przymierzałem się i wychodzi, że i tak nie sięgam do dna przy tylnej ścianie. Skłaniam się bardziej ku 60 cm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panie, Panowie. Proszę o potwierdzenie, że stelaż da radę. Cała rama górna z profilu 40x30x2 [mm], reszta 30x30x2 [mm]. Ew. uwagi również mile widziane. Od razu napiszę, że świadomie rezygnuję z regulowanych nóżek. Planowana obudowa z płyty meblowej, góra 36 [mm], reszta 18 [mm].

Wersja normalna:

124620ac2507c60amed.jpg

Wersja z mocowaniem do ściany:

7f789d7e74d08ef8med.jpg

Ta wersja jednak nie zda egzaminu, bo ściana do której miałoby być zamocowane jest z gazobetonu, a więc jego wytrzymałość na wyrywanie niewielka.

Opublikowano

Robiłem ostatnio stelaż w zbliżonych wymiarach 150x50 wys. 70 i fachowiec z firmy wykonującej stelaż stwierdził, że ścianka ma być 3mm, podobno przy 2mm może występować lekkie ugięcie. Różnica w cenie materiału niewielka, dlatego dla świętego spokoju zdecydowałem się na ściankę 3mm.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Robiłem ostatnio stelaż w zbliżonych wymiarach 150x50 wys. 70 i fachowiec z firmy wykonującej stelaż stwierdził, że ścianka ma być 3mm, podobno przy 2mm może występować lekkie ugięcie. Różnica w cenie materiału niewielka, dlatego dla świętego spokoju zdecydowałem się na ściankę 3mm.

Zasugeruję się tym i dam profil o ściance 3 [mm], ale tylko w ramie górnej i nogach głównych.

P.S.

Zamówiłem akwarium u Przemka: 170x70x60 [cm], gdzie 170x70 [cm] to wymiar dna. Pomału kompletuję także inne elementy składowe, a w między czasie modernizuję mieszkanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie RW-15 w 160x60x60 chodzi na pierwszym biegu i mu w zupełności wystarcza. 60% mocy do akwarium 200-220cm choć to zależy od wystroju. Jednak też moim zdaniem kup RW-15 bo może się okazać, że RW-8 będzie za słaby.