bajron1984 Opublikowano 24 Lutego 2016 #1 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witajcie. Planuje wyjazd na 2 tygodnie. Wiem że rybki 2 tyg.przeżyją bez jedzenia ale z tym problemu nie ma bo sąsiada skołowałem;)martwi mnie tylko to że przez 2 tygodnie nie będzie podmian wody oraz co gorsza czyszczenia gąbki mechanika czy taki stan rzeczy może rybką zagrażać?obsadę mam dość młodą były wpuszczone w grudniu zeszłego roku mają od 4 do 7 cm.W baniaku mam purigen który utrzymuje no3 na poziomie 5.
pablojogi Opublikowano 24 Lutego 2016 #2 Opublikowano 24 Lutego 2016 myślę, że po 2 tygodniach bez podmianki nic im nie będzie, możesz po powrocie zrobić większą niż zazwyczaj:) 1
patst20 Opublikowano 24 Lutego 2016 #4 Opublikowano 24 Lutego 2016 Potwierdzam to co mówią koledzy tez ostatnio byłem na wyjeździe ponad dwa tygodnie i mój tato chodził je karmic i nic im nie było a dodam że chodziły bez przerwy dwa filtry Zewnętrzne i mechanik. 1
bajron1984 Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ok dziękuje koledzy za rozwianie moich wątpliwości.Pozdrawiam.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Lutego 2016 #6 Opublikowano 24 Lutego 2016 ...tylko niech nie sypie im dużo jedzenia. Możesz nawet przekazać temu sąsiadowi aby dawał tylko raz dziennie szczyptę małą. Chodzi o to aby dawka dzienna była jeszcze mniejsza jak teraz a zminimalizujesz ryzyko przekarmiania i ewentualnych kłopotów. A spać będziesz wtedy spokojnie..
timi-akwaria.pro Opublikowano 24 Lutego 2016 #7 Opublikowano 24 Lutego 2016 Ja bym karmił nawet co drugi dzień. Mniej odchodów to ostatecznie mniejszy przyrost NO3.
bajron1984 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #8 Opublikowano 25 Lutego 2016 Ja bym karmił nawet co drugi dzień. Mniej odchodów to ostatecznie mniejszy przyrost NO3. O no3 się nie martwię purigen się sprawdza ciągle 5.
imak73 Opublikowano 25 Lutego 2016 #9 Opublikowano 25 Lutego 2016 Koledzy bez jedzenia dzień, dwa - tak należy robić co najmniej raz w miesiącu a najlepiej 1 dniowe głodówki co tydzień. Moim zdaniem przydało by się to i każdemu człowiekowi Ja po ostatnim wyjeździe (10dni) ,przez które ryby wcale nie dostawały karmy. Widziałem u nich tylko poprawę. Stały się ruchliwsze a nawet bym powiedział lepiej ubarwione. Kolejnego dnia karmienie to sama przyjemność. -- dołączony post: No i oczywiście w zbiorniku ubyło trochę glonków z kamolców.
MatiK Opublikowano 25 Lutego 2016 #10 Opublikowano 25 Lutego 2016 Ja wyjeżdżam dość regularnie i nikt mi ryb nie karmi, tak jak napisał imak73 to samo dobro dla ryb co jakiś czas zrobić im taką głodówkę...
Rekomendowane odpowiedzi