Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Planuje wyjazd na 2 tygodnie.

Wiem że rybki 2 tyg.przeżyją bez jedzenia ale z tym problemu nie ma bo sąsiada skołowałem;)martwi mnie tylko to że przez 2 tygodnie nie będzie podmian wody oraz co gorsza czyszczenia gąbki mechanika czy taki stan rzeczy może rybką zagrażać?obsadę mam dość młodą były wpuszczone w grudniu zeszłego roku mają od 4 do 7 cm.W baniaku mam purigen który utrzymuje no3 na poziomie 5.

Opublikowano

Potwierdzam to co mówią koledzy tez ostatnio byłem na wyjeździe ponad dwa tygodnie i mój tato chodził je karmic i nic im nie było a dodam że chodziły bez przerwy dwa filtry Zewnętrzne i mechanik.

• Dziękuję 1
Opublikowano

...tylko niech nie sypie im dużo jedzenia. Możesz nawet przekazać temu sąsiadowi aby dawał tylko raz dziennie szczyptę małą. Chodzi o to aby dawka dzienna była jeszcze mniejsza jak teraz a zminimalizujesz ryzyko przekarmiania i ewentualnych kłopotów. A spać będziesz wtedy spokojnie..

Opublikowano

Koledzy bez jedzenia dzień, dwa - tak należy robić co najmniej raz w miesiącu a najlepiej 1 dniowe głodówki co tydzień.

Moim zdaniem przydało by się to i każdemu człowiekowi ;)

Ja po ostatnim wyjeździe (10dni) ,przez które ryby wcale nie dostawały karmy.

Widziałem u nich tylko poprawę. Stały się ruchliwsze a nawet bym powiedział lepiej ubarwione.

Kolejnego dnia karmienie to sama przyjemność.

-- dołączony post:

No i oczywiście w zbiorniku ubyło trochę glonków z kamolców. :P

Opublikowano

Ja wyjeżdżam dość regularnie i nikt mi ryb nie karmi, tak jak napisał imak73 to samo dobro dla ryb co jakiś czas zrobić im taką głodówkę...