Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Nie moglem znalesc nigdzie odpowiedzi na dreczace mnie pytanie. Czy przerabial ktos ogrzewanie akwarium podlozem? Nie chodzi mi o kable grzewcze do podgrzewanis holendra, chodzi mi bardziej o zastosowanie maty grzewczej podlogowej - Magnum. Jezeli mata byla by ulozona w akwarium na centymetrowym styropianie, calosc pociagnieta by zostala 5mm warstwa zaprawy dla zabezpieczenia przed puszczakami z zamontoeanym termostatem w tejze masie czy wystarczylo to by aby curkulacyjnie ogrzac wiekszy baniak? Ogrzewania te maja bardzo precyzyjny sterownik temperatury z mozliwoscia programowania rocznego. Regulujemy nim temperature na sterowniku czyli naszej podlogi cementowej. Jezeli dajmy na to ustawimy temp. 29 stopni na okablowaniu po jakims czasie wszystkie kamienie lezace na dnie nagrzeja nam sie i zaczna emitowac cieplo. Samo uzywanie elektrycznej maty nie jest wcale tak drogie jak by sie moglo w teri wydawac a wydaje mi sie ze zapewni to naprawde stabilna temperature akwarium. Ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie bo jak narazie slyszalem tylko odpowiedzi nie bo nie, bo to nie wystarczy. Pracuje w budowlance i w domach spelnia to swoje zadanie bardzo dobrze - pytanie tylko jaka temperstura podloza musi byc zachowana aby utrzymac np. 25 stopni na wodzie.

Sorry, nie w tym dziale zalozylem watek.

Opublikowano

Wg mnie to przerost formy nad treścią, a efekt nie do końca przewidywalny. Grzałka nie zajmuje aż tak dużo miejsca w akwa. Podejrzewam, że koszt instalacji takiego ogrzewania będzie wyższy od dobrej grzałki, a z pewnością bardziej pracochłonny i wg mnie nie warto sobie tym zawracać głowy.

Opublikowano

Pominmy na chwile koszty instalacji, nie bylby to u mnie duzy problem. Ogrzewanie podlogowe mozemy sterowadz z dokladnoscia do 0.1 stopnia. Na baniak ok 2m dlugosci potrzeba by dac mate ogrzewajaca 150W. Z praktyki wiadomo ze samo podgrzanie kosztuje duzo czasu i energi, ale potem utrzymanie stalej temp. Nie powinno byc kosztowne. Po lacznym zliczeniu zakladam ze nie wiecej niz 2h dziennie bedzie mata wlaczona co w skali roku nie wyglada zle, a jezeli by fakycznie to dzialalo to wydaje mi sie ze jest to chyba najlepszy sposob na zapewnienie stabilnej temperatury - czy sie myle? Nie wiem jaki jest koszt laczny utrzymania grzalek w zbiorniku powiedzmy 700l.

Opublikowano
Nie chodzi mi o kable grzewcze do podgrzewanis holendra, chodzi mi bardziej o zastosowanie maty grzewczej podlogowej - Magnum. Jezeli mata byla by ulozona w akwarium na centymetrowym styropianie, calosc pociagnieta by zostala 5mm warstwa zaprawy dla zabezpieczenia przed puszczakami z zamontoeanym termostatem w tejze masie czy wystarczylo to by aby curkulacyjnie ogrzac wiekszy baniak? Ogrzewania te maja bardzo precyzyjny sterownik temperatury z mozliwoscia programowania rocznego. Regulujemy nim temperature na sterowniku czyli naszej podlogi cementowej. Jezeli dajmy na to ustawimy temp. 29 stopni na okablowaniu po jakims czasie wszystkie kamienie lezace na dnie nagrzeja nam sie i zaczna emitowac cieplo. .

Jesteśmy na forum Malawi a nie na forum budowlanym i nie rozrózniam maty do podgrzewania holendra a jeśli po wpisaniu w googla 'mata grzewcza podłogowa -Magnum' nic nie wyskakuje to znaczy że to nie istnieje:D

Daj link do tego Magnum bo ja znam tylko taki

World's Biggest Handgun! .500 S&W Magnum! - YouTube

jak zobaczę to się powymądrzam:D i nie będzie nie bo nie;)

Opublikowano

...pomysł sam w sobie może jest warty przemyśleń. Ale Tak jak koledzy wyżej pisali to okazać się może ,że to przerost formy nad treścią? Dlaczego? Rozumiem ,że po prostu tylko teoretycznie to rozważasz.. A skoro tak to zastanów się czy naprawdę będzie to konieczne. Bo jak się okazuje akwaria stoją w różnych warunkach . I być może okaże się ,że nawet grzałka nie będzie Ci potrzebna bo woda i tak będzie miała odpowiednią temperaturę pobraną z otoczenia. Dla zobrazowania : moje akwa stoi w pomieszczeniu w którym temperatura wynosi mniej więcej 23C. W pomieszczeniu jest kaloryfer żeliwny który ogrzewa to pomieszczenie w godzinach od 18.00 do 6.00. Akwa stoi prostopadle do niego w odległości ok 30 cm do pierwszego żeberka, podświetlane jest jedną 30W świetlówką (też źródło ciepła) no i filtr wewnętrzny który pewnie też emituje jakieś ciepło. I teraz w zimę w moim akwa temperatura to 27.1 - 27.4 bez używania grzałki. Dlatego warto przemyśleć czy taka mata będzie miała sens w akwarium bo może okazać się tak jak u mnie ,że w ogóle nie jest potrzebna.

Opublikowano
Jesteśmy na forum Malawi a nie na forum budowlanym i nie rozrózniam maty do podgrzewania holendra a jeśli po wpisaniu w googla 'mata grzewcza podłogowa -Magnum' nic nie wyskakuje to znaczy że to nie istnieje:D

Daj link do tego Magnum bo ja znam tylko taki

jak zobaczę to się powymądrzam:D i nie będzie nie bo nie;)

https://www.magnumheating.nl/producten/28-1-thermostaten/p-235-MAGNUM+x-treme+control

Prosze bardzo, o tym mowie.

Co do temperatury w domu to nie zda egzaminu bez ogrzewania. W salonie mam 18 stopni cala zime, akwarium bedzie niedaleko grzejnika ale nie spodziewam sie jakiegos skoku temperatury z tego powodu bo grzejnik dziala tylko czasami, a aparatura tez nie nagrzeje, bede chcial postawic filtr narurowy i oswietlenie diodami dlatego tez rozmyslam nad jakims innym zrodlem ciepla anizeli grzalka.

Opublikowano

....to co napisałeś zmienia moje spojrzenie:) W takim razie ma to sens...Chociaż mówiąc szczerze grzałka jest bardziej wygodna w użytkowaniu ( ale to dla mnie). Nie ma też sensownych powodów aby Cię odmawiać od tego pomysłu. Rozważ "za" i "przeciw" i działaj. Będę Ci pozytywnie kibicować...

Opublikowano

Obejrzałem to Magnum i jest to typowa podłogówka jaką ja mam w domu - moja firmy DEVI. i mam ustawione sterowniki na 25C a w salonie jest 16C i w baniaku grzałka 300W a temperatura wody do ustawienia od 24 C do 28 C bez problemu.

Moje wątpliwości

1/ Ta mata i czujka nie są przeznaczone do stałego moczenia w wodzie i to wysoce alkalicznej.

i nie chodzi mi to izolację przewodu grzejnego a o jego zakończenie i wyprowadzenie - to samo ta czujka. Nawet moduły led IP68 podwieszone pod pokrywą potrafią złapać wilgoci i się przepalić ale to tylko 12V , a co będzie jak pojawi się upływność z 230V w wodzie w baniaku nawet nie chcę pisać.

A jak wsadzisz łąpki do tej wody i złapiesz się za pobliski kaloryfer to co??:(

2/ Jakakolwiek ingerencja w ogrzewanie to w twoim wykonaniu całkowita likwidacja akwarium -trzeba wywalić wszystko aż do szklanego dna.

3/ Do dużego baniaka z narurowcem który naturalnie ma większe straty ciepła niż baniak w którym woda nie opuszcza szkiełka musisz założyć moc 300W bo to minimum z mojego doświadczenia - nie wiem czy taka mata wejdzie w wymiar dna.

4/ Sterowanie temperaturą czyli czujka musi być w wodzie a nie zatopiona w podłożu maty bo liczy się temperatura wody a nie grubej izolacji zalewy w której jest mata + piasku - czym tego grubiej tym rozjazd sterowania i faktycznych temperatur wody w baniaku będą większe. Owiń tą czujkę styropianem i włóż do podłogówki zobaczysz jak się rozjedzie temperatura. Dlatego nowe modele grzałek często mają obudowy metalowe a jeśli to szkło kwarcowe.

5/ Z praw termodynamiki wynika że taki baniak o określonej pojemności i stratach ciepła bez względu jaki system podgrzewania wody zainstalujemy będzie pobierał tyle samo energii a jej ilość będzie wprost zależała od różnicy temperatury w pomieszczeniu i temperatury wody w baniaku, ilości wody i strat ciepła.

Więc sam oceń czy warto robić coś tak nieporęcznego, niebezpiecznego i kosztownego jak wystarczy kupić taką 300W lub od razu 500W i włączyć w powrót wody z narurowca do baniaka a jak się spali zamienić na nową.

Nie ma jej w baniaku i tylko jak otworzysz dzwiczki to ci pięknie wyświetla temperaturę w baniaku.

http://pl.aliexpress.com/item/Adjustable-Submersible-heater-external-aquarium-fish-Tank-Water-Heater-300w-500w-temperature-controller-keep-worm/32513853011.html?spm=2114.010208.3.199.VFCvEy&ws_ab_test=searchweb201556_9,searchweb201644_1_505_506_503_504_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_2,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6452&btsid=71f6e9bb-fe9c-4307-ac23-960b7fb86070

Chińczyki to szybki naród widzę że nie tylko zrobili te swoje chińskie allegro po polsku ale i płatności można robić poprzez Przelewy24 - odpada obawa że coś z kartą płatniczą zachachmęcą.