Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać o ułożenie filtrów w akwarium 120x40. Czytałem wiele opinii i widzę, że są podzielone, dlatego dopytam czy uważacie, że moje obecnie rozmieszczenie rurek filtrów się sprawdzi, jak już pojawią się ryby?

Filtr wewnętrzny (Aquael TurboFilter 1500) umieszczony jest z prawej strony na tylnej szybie z wylotem skierowanym na przednią szybę lekko w dół po skosie.

Filtr zewnętrzny (Aquael Unimax 250, 650l/h):

a) wylot z filtra umieszczony w lewym górnym rogu skierowany na tylną szybę lekko w górę po skosie;

B) wlot zasysający do filtra umieszczony obok wylotu jednak dużo niżej.

Nie ukrywam, że z przyczyn estetycznych i technicznych zależałoby mi, aby rurki filtra zewnętrznego znajdowały się obok siebie.

Jak myślicie czy taka cyrkulacja się sprawdzi, jak pojawią się ryby i "zanieczyszczenia" ?

Poniżej zamieszczam rysunek zbiornika.

Dzięki za pomoc :)

post-16934-1469572742786_thumb.jpg

Opublikowano

Sam musisz to sprawdzić. Najlepiej wrzuć jakiś lekki paproch, listek i zobacz co się z nim dzieje. Rurki filtra zewnętrznego są ok. Nie wiem, czy nie lepiej by było, gdyby filtr wewnętrzny był umieszczony na bocznej szybie, a wylot skierowany wzdłuż tylnej szyby. Wylot filtra zewnętrznego skierowany pod skosem na przednią szybę. Tak jest u mnie i się sprawdza.

Opublikowano
epiej by było, gdyby filtr wewnętrzny był umieszczony na bocznej szybie, a wylot skierowany wzdłuż tylnej szyby. Wylot filtra zewnętrznego skierowany pod skosem na przednią szybę. Tak jest u mnie i się sprawdza.

Mam dokładnie takie same ułożenie wylotów wody z filtrów jak piszesz,i u mnie sprawdza się doskonale w praktyce ;)...

Opublikowano

Dzięki za informację :) Chciałem jeszcze dopytać, jak macie filtr wewnetrzny ustawiony na tylną szybę to z napowietrzaniem czy można bez? Powiem szczerze, że bąbelki wypuszczone na tylną szybę troszkę będą zatykaly wizualnie tło strukturalne. Myślicie, że woda bylaby wystarczajaco napowietrzona jesli w filtrze wewnętrznym wylaczylbym bąbelki?

Opublikowano

Ja mam filtr wewnętrzny(mechanik) ustawiony na tylną szybę ale jego wylot mam skierowany do góry na taflę wody,bez żadnych końcówek z gumowym wężykiem które po prostu tłumią przepływ wody...

Zamiast tej łopatki(końcówki) mam w filtrze na wylocie założony peszel skierowany na taflę wody,mniej więcej w takim kształcie jak na fotce w podanym niżej linku...

Wylot wody z filtra jest wydajniejszy,oraz o niebo lepszy z tym peszelem ;)...

Sam ruch taflą idealnie napowietrza wodę,więc zbędne są końcówki z wężykiem i inne duperele ;)...

http://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/37/69/2d/rura-wydechowa-peszel-elastyczna-75mm-ciezarowe-85097312.jpg