Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki koledzy za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o suporeks to nie ma opcji aby go usunąć, jest on tylko częścią całości.

Całe tło - boczne ściany i plecy są z niego wykonane. Jestem z niego dumny- bo zrobiłem go sam i naprawdę wygląda świetnie. (Może w końcu jak się odważę, to dołączę kilka fotek)

A wracając do filtracji, to tak mocny mechanik miał mi pomóc w zdmuchiwaniu kupek z dna.

Mam sporo rumowisk i w ich okolicach gromadzi mi się kupsko.

Planowałem ustawienie wylotu z Jebao/Jecod DCT-8000 wprost na największe zwalisko i w ten sposób - duży prąd wody bardzo by się rozproszył a z nim wszelkie śmieci.

Powiecie pewnie , że do zamiatania służą falowniki - mam jednego WAVE MOTION 4000 ustawiony jest na falowanie lustra wody.

Czyli jednak warto zostawić tego Atmana i zastosować coś innego.

Mam narurowca na pompie Grundfosa, ogarnia mi ładnie jedną stronę zbiornika. Miałem nadzieje, że ten mechanik zrobi resztę roboty.

A tak chyba zostaje wprowadzić w życie plan "B"- drogi narurowiec.

Opublikowano
A wracając do filtracji, to tak mocny mechanik miał mi pomóc w zdmuchiwaniu kupek z dna.

Mam sporo rumowisk i w ich okolicach gromadzi mi się kupsko.

Planowałem ustawienie wylotu z Jebao/Jecod DCT-8000 wprost na największe zwalisko i w ten sposób - duży prąd wody bardzo by się rozproszył a z nim wszelkie śmieci.

Powiecie pewnie , że do zamiatania służą falowniki - mam jednego WAVE MOTION 4000 ustawiony jest na falowanie lustra wody.

Czyli jednak warto zostawić tego Atmana i zastosować coś innego.

Mam narurowca na pompie Grundfosa, ogarnia mi ładnie jedną stronę zbiornika. Miałem nadzieje, że ten mechanik zrobi resztę roboty.

A tak chyba zostaje wprowadzić w życie plan "B"- drogi narurowiec.

Jeśli już miałbyś wprowadzić w życie plan ''B'' to proponuje tobie jeszcze inną opcję czyli:

1). Zrobisz sobie kaseciaka,którego zaproponowałem tobie w poprzednich postach,oczywiście przerobionego po sugestiach suricade oraz deccorativo ...

2). Do niego jako pompę,zamiast zakupu planowanego Jebao/Jecod DCT-8000 dasz tego Atmana...

3). Wylot z kaseciaka ustawisz sobie na taflę wody,zamiast falownika którego obecnie posiadasz...

4). A falownik-WAVE MOTION 4000 ustawisz w stronę rumowiska,gdzie gromadzą się zanieczyszczenia...

No i powinno być git,bez zbędnych wydatków ;)...

Ewentualnie możesz zakupić dodatkowy najtańszy falownik np z serii JVP i jego skierować na rumowiska z zalegającymi zanieczyszczeniami,a resztę pozostawić bez zmian jak masz teraz...

Może okazać się że masz wszystko ok z filtracją a po prostu masz tylko źle ustawioną cyrkulację w baniaku...Pokombinuj trochę nad innym ustawieniem falownika...

Może niech się o tym nowym pomyśle wypowie sam deccorativo :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

W sumie to masz rację.

Niepotrzebny wydatek i kolejne waty.

Poczekam z ostateczną decyzją , jak wypowiedzą się inni i oczywiście deccorativo.

Opublikowano
W sumie to masz rację.

Niepotrzebny wydatek i kolejne waty.

Poczekam z ostateczną decyzją , jak wypowiedzą się inni i oczywiście deccorativo.

Ja raczej błądzę z podpowiedziami bo imak ani fotki tego baniaka z suporexem nie wrzucił ani narurowca nie opisał co, jak i na czym mu to hula - jedynie wiem że mu 1/2 baniaka ogarnia jak ma pozostałe 1/2 ogarnięte tylko się domyślam.

Padło z jego strony przeświadczenie że trzeba do tego drugi narurowiec robić - można i tak - tak ma chyba stan - dwa narurowce na pompach 25/40. i bardzo sobie chwali bo to na pewno super filtracja jest.

Nie wiem ile miejsca jest za tym suporexem gdzie teraz siedzi ten Atman i czy zmieści się tam kaseciako-narurowiec:D :D ( nic nowego nie wymyśliłem tylko już ktoś tak tu zrobił a ja tylko pamiętam jak to zrobił) jak imak podeśle na pw fotki albo wymiarowanie to może coś mądrego i bez kosztownego zakupu DCT8000 wspólnie dogadamy. Dużo zależy co mu robi biologię i jak oparty jest system usuwania NO3 oraz klarowania wody.

IMHO to wszystko trzeba rozpatrywać kompleksowo acz indywidualnie dla każdego pamiętając że kolega ma baniak 2,5m długi i z mocno skróconymi wymiarami przez ten suporex tak z boków jak i z tyłu - chyba że to jakiś slimsuporex:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie wiem ile miejsca jest za tym suporexem gdzie teraz siedzi ten Atman i czy zmieści się tam kaseciako-narurowiec:D :D ( nic nowego nie wymyśliłem tylko już ktoś tak tu zrobił a ja tylko pamiętam jak to zrobił) jak imak podeśle na pw fotki albo wymiarowanie to może coś mądrego i bez kosztownego zakupu DCT8000 wspólnie dogadamy. Dużo zależy co mu robi biologię i jak oparty jest system usuwania NO3 oraz klarowania wody.

IMHO to wszystko trzeba rozpatrywać kompleksowo acz indywidualnie dla każdego pamiętając że kolega ma baniak 2,5m długi i z mocno skróconymi wymiarami przez ten suporex tak z boków jak i z tyłu - chyba że to jakiś slimsuporex:D

Odezwę się na pw :P

Opublikowano

imak73 wrzuć fotke Twój baniak prezentuje się zacnie z tłem na czele a wówczas będą wszyscy wiedzieli o co chodzi z tym suporexem i będzie łatwiej coś podpowiedzieć

Opublikowano
imak73 wrzuć fotke Twój baniak prezentuje się zacnie z tłem na czele a wówczas będą wszyscy wiedzieli o co chodzi z tym suporexem i będzie łatwiej coś podpowiedzieć

Tak jak piszesz Robin - warto by było pokazać te moje szkiełko. :D

Obawiam się tylko o to, iż został bym zasypany zamówieniami na wykonanie takiego tła :D .

I co wtedy - bogactwo i sława :D;) , a ja nadal pragnę być skromnym i anonimowym pasjonatem Malawi. :D;) . Posiadając jedyne w swoim rodzaju, wyjątkowe bo moje - arcydzieło rzeźbiarskie.:D;)

Pojechałem co - hi,hi,hi.

Opublikowano

Pojechałem co - hi,hi,hi.

Zdecydowanie pojechałeś.:rolleyes:

Rzeżbić w suporexie zdecydowanie łatwiej niż w styropianie a materiał łatwo nasiąka i tonie więc nie licz że tylko ty umiesz pięknie rzeżbić.

Wklej tą fotkę wreszcie i nie licz na bogactwo:D inni sami ciebie skopiują:D

Od razu zapodaj czym gruntowałeś i czym malowałeś to kilka postów ominiemy.

Swoją drogą takie tło z suporexu to musi być wspaniałe złoże nitryfikacyjne a jak grube to i denitryfikacja się zalęgnie.

IMHO zbędne są kubły biologii i złoża ceramiczne napchane na full pozostaje dać tylko mechanik i cyrkulator.