Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie kleju Soudal Fix All Turbo ,przyklejałem nim kilka dni temu tło ,ale niestety po dwóch dniach odkleiło się.W specyfikacji podają czas pełnego utwardzenia 3 godz.ja czekałem 6 godz. zalałem wodą i wpuściłem ryby.Nie będę oczerniać tego kleju może ja coś zle zrobiłem,a może trzeba było poczekać dłużej.No ale nic nie poddałem się i postanowiłem powtórnie tło przykleić ,ale tym razem użyłem kleju wypróbowanego Soudal Fix All Cristal i poczekałem z zalaniem wodą trzy dni.Wczoraj akwarium napełniłem ,rybki pływają mam nadzieję że będzie OK

Opublikowano
Ja tło kleiłem na silikon, wprawdzie gotowe ale trzyma jak diabili ciężko oderwać.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A10-70L przy użyciu Tapatalka

W zasadzie klej Soudal Fix All był polecany do tła ze spienionego PCV bo właśnie ten materia lubił się odkleić na silikonie, a to dlatego, że jest lekko chłonny, jak kleisz twardy plastik, to silikon jak najbardziej się nada.

Opublikowano

Ja akurat mam tło ze styropianu (styrodur) kilka osób kleiłojuż na Cristalu i jak na razie jest ok, u mnie na razie też w porządku.

post-15741-14695728108064_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Też trochę się obawiam ale z tego co wiem kolega cactus ma przyklejone do tylnej szyby klejem Soudal Fix all i chyba wszystko jest ok. Kleju nasmaruje dość gęsto z zalecaną spoiną grubości 2mm mam nadzieję że wytrzyma.

Zastanawiam się tylko czy przed przyklejeniem przetrzeć ten styropian trochę papierem ściernym dla lepszej przyczepności

Potwierdzam - u mnie siedzi na tym kleju i chyba atom tego nie ruszy - zużyłem 1 tube. Wcześniej robiłem testy na mniejszych kawałkach chcąc porównać trzymanie zwykłego akwarystycznego soudala do tego kleju. Silikon akwarystyczny zdecydowanie odradzam - bez względu na to czy powierzchnia gładka czy zmatowiona bez trudu mogłem oderwać przyklejone elementy. Różnic przy Fix'ie na gładkim czy zmatowionym nie zauważyłem - obydwa kawałki nie dawały się oderwać bez użycia narzędzi więc wklejanego tła nie matowiłem.

Najważniejsze wg mnie jest dokładne odtłuszczenie szyby - szczególnie jeśli akwarium wcześniej funkcjonowało należy przyłożyć się do dokładnego oczyszczenia szyby z glonów/nalotów i następnie dobrze odtłuścić. Po wklejeniu 3 dni na schnięcie i myślę że jeszcze większe konstrukcje spokojnie utrzyma pod wodą.

Opublikowano

Witam ,

Ale zdajecie sobie sprawę z siły jaką trzeba by użyć by taką „tafle” styroduru” zatopić i utrzymać pod wodą .

Ciekawe jak długo zniosą to spoiny tylnej szyby akwarium , ilość kleju nie jest tu rozwiązaniem

raczej maksymalne zmniejszenie pływalności takiego tła .

Opublikowano
Ale zdajecie sobie sprawę z siły jaką trzeba by użyć by taką „tafle” styroduru” zatopić i utrzymać pod wodą .

..jak montujesz tło to najczęściej w pustym akwa bez wody więc raczej nie ma potrzeby zatapiania. Owszem..czasami do funkcjonującego akwa wkłada się tło gdy jest woda ale to nie styropian a np PCV. Moje ze styropianu jest pokryte CX5 co czyni je bardzo obciążone. Mam punktowo przyklejone silikonem 1/2 cm przed górnym wzmocnieniem i nawet milimetra się nie podniosło dlatego bym się nie obawiał o spoiny. A ponadto wątpię aby w takim przypadku siły działały idealnie pionowo..prędzej tafla styropianu się złamie.

Opublikowano

Rafcio nie demonizuj. Jest, funkcjonuje, nie wyrwało szyby przez pół roku to i nie wyrwie teraz. Ten kto tłukł stare akwarium lub chociażby okna wie doskonale że szkło tej grubości nie tłucze się jak szklanka a odpowiednio położoną spoine nie sposób rozerwać.