Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od 1,5 roku jestem posiadaczem zbiornika produkcji AquaSzuta o wymiarach 120x40x45. W zbiorniku od poczatku plywala liczna obsada redów.

Kiedy dwa z samcow osiagnely pokazne rozmiary pojawil sie maly problem.

Dno zbiornika wysypane jest drobnym grysem. Najwiekszy samiec ktory wybral sobie jedna z jaskin wyczyscil ja do samego steropianiu mimo kilkukrotnego zasypywania. Co mnie martwi to ze samiec przenosi w pysku spore ilosci kamyczkow i pluje gdzie popadnie. W dwoch miejscach na szybie pojawilo sie w zwiazku z tym kilka rys na wysokosci okolo 20-25cm. Rysy sa minimalnie wyczuwalne po przejechaniu palcem po szybie.

I tu moje pytanie: Jak grozne sa takie rysy, czy moga spowodowac takie naprezenie szyby ze moze dojsc do pęknięcia?

Pozdrawiam i z gory wielkie dzieki za pomoc!

Marcin

Opublikowano

:shock: wow, czy rysy doprowadzą do pęknięcia to nie wiem - na pewno szyba nie jest juz tak wytrzymała jak nowa, ale ja bym raczej nie panikował - poczekajmy jednak co powiedzą inni 8)

natomiast definitywnie bym wywalił te kamyki i zasypał piachem :!:

to już nawet nie tylko dlatego że w malawi jest piach i tak jest bardziej zblizone do biotopu :wink:, ale właśnie dlatego, że będzie Ci rzucał tymi kamykami po akwa i kto wie? może się kiedyś wydostanie? :lol:

Opublikowano
ale właśnie dlatego, że będzie Ci rzucał tymi kamykami po akwa i kto wie? może się kiedyś wydostanie? :lol:

Niemerytorycznie skomentuję - to będziemy mieli małe "Free (red) Willy":)

Opublikowano

Witam, nie sądzę by takie rysy miały większy wpływ na naprężenia :D

Nie ma się czego obawiać. To oczywiście moje zdanie :D

Opublikowano

witam.

Jeśli już o tym mmowa. Ja mam dużo rus mniej więcej na wysokości 4-5cm.

Jest ich dość dużo... mam akwa 112l 80x40x35 Wyski mie śą raczej zbyt głębokie. mam żwitek i podczas odmulania... Czy mam sie tym przejąć czy nie jest to niebezpieczne??

Opublikowano

Moje akwarium ma 240l jego poprzedni właściciel za bardzo nie dbał o nie. :x Do teraz jak po patrze na szyby to sie zastanawiam jak idzie doprowadzic je do takiego stanu. :evil: Krutko mowiąc szyby mojego akwa są tak porysowane ze szkoda gadać. :evil: Jest dużo rys dość głebokich i jak narazie nic sie nie dzieje. Wiec wydaje mi sie że te twoje ryski to jest pikuś przy moich :wink: