Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Patrząc na moją 240kę uznałem że czas je powiększyć:) Początkowe pomysły zmieniły się na wersję maxx, czyli największe możliwe akwarium jakie jestem w stanie zmieścić. Niestety nie wcisnę więcej niż 50cm głębokości, zamiast tego na tło zostanie użyte 3mm PCV czarne aby nie zabierać cennego miejsca.

Mam następujące dylematy:

1. Czy akwarium o wymiarach 200x50x60cm da radę postawić na 3 kolumnach w równych odstępach betonu komórkowego o szerokości 12cm i wysokości 70cm z blatem 36mm na górze?

Opcja szafki i stelaża odpada ze względu na wagę oraz cenę:) Natomiast mam lekkie obawy co do stropu, jest się czym martwić? Dom 2 piętrowy, piętro drugie (w ostatnim roku podwyższony z płaskiego dachu), czyli jakby można powiedzieć chodzę po dachu:p

2. Czy ktoś ma doświadczenie w murowaniu betonu komórkowego? Ostatnią moją ściankę bez problemu postawiłem na piance do szybkiego klejenia, prosto na wypoziomowane kafle. Skakałem po niej w celu sprawdzenia wytrzymałości (120kg), i przy szerokości 10cm nawet nie drgnęła (oczywiście obciążenie chwilowe a stałe to jednak różnica). Mam dylemat czy na siłę kuć kafelki czy kleić również bezpośrednio.

3. Filtracja: myślę o narurowcu 2xgąbka równolegle--- pompa CO LFP---- 3x korpusy szeregowo z bypassem wzorując na projekcie Kolegi Stana;) Do całości falownik w akwarium.

4. Pokrywa zapenie PCV spienione, oświetlenie LED Samsung + LedDimmerPro.

4. Czas na myślenie o obsadzie na spokojnie będzie, zdecydowanie non-mbuna, mam tylko zapytanie: czy warto przejechać się do Fuljera w Słowacji? Mam 2 godzinki drogi, a widzę ceny bardzo atrakcyjne;)

Tak w planie ma wyglądać całość z dostawionym biurkiem:)

rragoqgs5xpw_t.jpg

Opublikowano
Czy akwarium o wymiarach 200x50x60cm da radę postawić na 3 kolumnach w równych odstępach betonu komórkowego o szerokości 12cm i wysokości 70cm z blatem 36mm na górze?

Opcja szafki i stelaża odpada ze względu na wagę oraz cenę

Ja bym zrobił 4 kolumny czyli co pół metra, albo 3, tylko wtedy na nich płaski metalowy stelaż i dopiero blat. Odległość miedzy kolumnami to 1 m i bałbym się przy takim zbiorniku stawiać go na samym blacie podpartym tylko w 3 miejscach.

Natomiast mam lekkie obawy co do stropu, jest się czym martwić? Dom 2 piętrowy, piętro drugie (w ostatnim roku podwyższony z płaskiego dachu), czyli jakby można powiedzieć chodzę po dachu

Zapytaj "swoich" fachowców, którzy rozbudowywali ten dom, bo nikt Ci w tym temacie nie będzie w stanie doradzić, bo nie wiadomo co to za konstrukcja.

Mam dylemat czy na siłę kuć kafelki czy kleić również bezpośrednio.

Ja bym kuł.

Na narurowcach się nie znam:) W kolumnach będziesz musiał przewidzieć przeloty na rurki od filtracji.

Pokrywa zapenie PCV spienione, oświetlenie LED Samsung + LedDimmerPro.

No i git będzie:)

POWODZENIA!

Opublikowano
Ja bym zrobił 4 kolumny czyli co pół metra, albo 3, tylko wtedy na nich płaski metalowy stelaż i dopiero blat. Odległość miedzy kolumnami to 1 m i bałbym się przy takim zbiorniku stawiać go na samym blacie podpartym tylko w 3 miejscach.

Przy 3 wychodzi 82 cm przestrzeni, natomiast licząc 12 na zewnętrzne kolumny i 2x 10 cm na środek zostaje 3 x 52cm. Trochę to utrudnia montaż filtracji, ale dało by się zrobić;)

Ew opcja 24cm po środku, wtedy miejsca będzie 2x 76cm:) Ot właśnie dylemat;)

Opublikowano

Odnośnie punktu 4 - Przeglądnąłem te ceny w Słowacji i wcale nie są takie super.

Ja ciekawsze okazy u Korola zakupiłem taniej i z dostawą do domu.

-- dołączony post:

Odnośnie punktu 3 - Dlaczego taka pompa, Grundfos Alpha 2 ma lepsze parametry i stosunek pobieranej energii do wydajności.

Jeśli chodzi o korpusy szeregowo to (przeglądnij forum - poprawki do filtracji narurowej) nie bardzo zdają egzamin, bardzo spowalniają przepływ. Lepiej montować je równolegle.

Zrobisz jak chcesz.

Powodzenia życzę.

Opublikowano

Witaj!

Ad1.

Mam "podobne" akwarium do Twojego i też na początku chciałem zrobić "szafkę z bloczków", jednak mnie od tego odwiedziono. Weźmy na przykład stelaż, wcale taki drogi nie jest (swój kupowałem u Przemka razem z akwa, ale myślę, że możesz znaleźc kogoś w okolicy), jest mobilny w przeciwieństwie do tych wymurowanych bloczków i oczywiście pewnie będzie lżejszy niż te Twoje kolumny a widzę, że już teraz martwisz się o strop...

Ad2.

Murarzem nie jestem, ale podobnie jak timi - skułbym płytki/kafelki.

Ad4.

I tu zgodzę się w 100% - żadnych kombinacji tylko tak jak napisałeś ;)

Odnośnie obsady (pewnie miała tam być piątka (5) ) :) To uważam, że jeśli masz blisko to możesz podjechać, nawet jak nie kupisz tam ryb, to zobaczysz je na żywo i może to podpowie Tobie, że będziesz zdecydowany na taki i taki gatunek albo w drugą stronę

Opublikowano

Pierwsze to plan na 200x60x50h chyba:D

Drugie to jak SmyQu - stelaż metalowy obudowany płytą w okleinie jak biurko - będzie o niebo lżejsze od razu z poziomowaniem i będzie pasowało do otoczenia.

Trzecie to nie mam nic na przeciw narurowcowi na tej pompie LFP Experia 25/60 za 400zł która da max z3000l/h z 45W więc wsio podobne do Grundfosa Alfa2 25/60. Stan który dla mnie jest ekspertem od narurowców ma chyba 2 pompy 25/40

Ale przemyśl jeszcze koncepcję kaseciaka w tym schowanym lewym rogu na pompie Jebao DCT4000 za 329zł i na pewno faktyczny wylot wody 4000l/h z wszystkimi bajerami dla akwarystyki jak 10 biegów,fale i funkcja feed ale o wiele ważniejsze jak zabezpieczenie przed pracą bez wody lub zatrzymaniem wirnika. Pompy CO nawet sekundy nie mogą pracować bez wody - ale nie sprawdzałem i nie radzę. Do kosztu całej filtracji dołóż 100-150zł na czarne spienione pcv,klej,gąbkę ppi45,złoże ceramiki 2l i policz dla porównania koszt tego narurowca z pompą i ilością korpusów,rurek,kolanek,zaworów,sznurków, baypasów ale zaznaczam - ty decydujesz że woda opuszcza akwarium :confused: a ja lubię narurowce choć nigdy nie miałem:D

Opublikowano

Postaram się ocenić koszt stelaża, ma ktoś pomysł gdzie na Śląsku szukać znającego się na tym ślusarza?:)

Akwarium ma mieć 50cm głębokości, więc nie chce zabierać tego wymiaru kaseciakiem. Pompe LFP wybrałem 25/60, koszt 230-280zł. Znajomy stwierdził że niezła za tą cenę:)

Co do samego projektu filtracji napewno wszystko dokładnie przemyślę i ostateczną wersję skonsultuję z Kolegami tu na forum:) Narazie kwestią jest podstawa, zagospodarowanie gabinetu oraz powolne męczenie żony;)

Co do Fuljera uważam że 3-4euro za porządną rybę 4-6 cm to mało:) Wolę oszczędzać gdzie indziej;)

Dostałem dzisiaj wycenę od Mycioka, chcą za zbiornik 200x50x60 więcej niż za 200x60x60, łamie się czy biurka nie skrócić 10cm:)

Dzięki za zainteresowanie i porady!:)

Opublikowano

co do stropu to ten zaraz pod dachem zwykle nie jest robiony na duze obciążenia.

Pytanie, czy jest dewniany, wylewany, czy z prefabrykatów, lub na belkach stalowych?

Jeżeli jest drewniany to jednak bym dokładnie sprawdził nosność z jakimś szpecem.

Opublikowano

Wylewany. Na to jest podobno warstwa styropianu i również jakiś strop gęstożebrowy + wylewka (tak przynajmniej zrozumiałem człowieka który nam wykonywał remont). Ogólnie stwierdził że utrzyma bez problemu.

Większy problem jest z tym jak to wnieść;) Firma Myciok z Mikołowa dowozi ale niestety nie zajmują się wnoszeniem. Zastanawiam się czy lepiej nie ogarnąć klejenia na miejscu;) Znacie może kogoś kto się tym zajmuje w ok Katowice- Tychy?