Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum i chciałbym przedstawić Wam moje akwarium.

Podstawowe informacje:

Wymiary - 120x40x40;

Filtracja - wewnętrzna (filtr Aquael TurboFilter 1500, ceramika+gąbka), zewnętrzna (filtr Aquael Unimax 250, 650l/h, ceramika+gąbka);

Grzałka Aquael Gold 200;

Sceneria - serpentynit 22 kg, piasek kwarcowy 30kg, tło zewnętrzne;

Oświetlenie - 2x30W;

Obsada - brak, czekam na rozruch zbiornika;

Chciałbym zapytać o oświetlenie, mianowicie słyszałem, że istnieją lampy "wolnowygaszające", żeby nagłe wyłączenie światła nie płoszyło ryb. Czy wiecie gdzie mółgbym takie dostać?

Poniżej załączam zdjęcia akwarium. Czekam również na Wasze opinie i uwagi.

Dzięki :)

post-16934-14695727260944_thumb.jpg

post-16934-14695727261768_thumb.jpg

post-16934-14695727262672_thumb.jpg

post-16934-1469572726365_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj na naszym forum :)

Zbiornik wygląda ciekawie,kamienie fajnie prezentują się do tła...

Naprawdę super tobie to wyszło ;)

Co do oświetlenia,to nie wiem czy takie lampy istnieją,ale jest takie coś jak sterownik oświetlenia Led świtu i zmierzchu np taki http://palabras.pl/#/leddimmer ...

Może jeszcze to cię zainteresuje http://forum.klub-malawi.pl/tags/index.php/led/

Poza tym to zadawaj pytania w odpowiednich działach do tego przeznaczonych...

Powodzenia :)

Opublikowano

Witaj.

Akwarium robi wrażenie, ale jak dla mnie za mało jest kamieni. Ja niestety tak mam, dla mnie mbuna musi mieć gruzowisko. Przynajmniej zasłoń te filtry jakimiś wysokimi kamieniami.

Opublikowano

Witaj

Jak przedmówcy - bardzo fajnie. Moim zdaniem zachowałeś fajny umiar, ale filterki faktycznie warto zasłonić.

Powodzenia.

Opublikowano
..na dnie jest zabezpieczenie w formie "gąbki", następnie piasek i kamiennie :)

A powinno być: zabezpieczenie, kamienie, na końcu piasek.. ;)

A sam zbiornik bardzo ładny, fajny rodzaj skał i ciekawa aranżacja.

Opublikowano
@Krzymor, na dnie jest zabezpieczenie w formie "gąbki", następnie piasek i kamiennie :)

W takim układzie może dojść do zawalenia się gruzowiska jak tylko ryby zaczną kopać. Zweryfikuj póki czas stabilność kamieni. Nie podajesz jak gruba jest ta gąbka - czy kamienie mocno dociskają ją do dna?

Ułożenie kamieni na niestabilnym podłożu (w tym przypadku gąbka i jeszcze warstwa piachu) to proszenie się o kłopoty.

Opublikowano

Gąbka ma około 1 cm grubosci. Kamienie są ułożone stabilnie, sprawdzałem to wielokrotnie :) myślę, że ich punktowy nacisk na podlozne nie jest wielki, ponieważ mają one dużą podstawę, ktora "opiera" się na dnie :)