Skocz do zawartości

Obsada Mbuna zbiornik 525l nietypowy 150x50x70cm

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem, czy pomysł z zebroides Cobue jest dobry. Będziesz miał dwa samce podobne do siebie; zebroides i Mbamba Bay (niebieskie z pionowymi pasami). Hara też czasami pokazuje pionowe pasy. Moim zdaniem powinieneś wybrać któregoś z nich, dołożyć auratusa (poziome pasy, ładne samice) lub/i red reda (pomarańczowy kolor) i starczy, choć nie wiem, czy 4 przydenne, terytorialne gatunki to nie za dużo. Masz duży litraż, ale relatywnie niedużą powierzchnię dna. Acei nie musisz trzymać w układzie 1+3, możesz mieć stadko ok. 10szt. Zamiast red reda może być Metriaclima msobo Magunga.

• Dziękuję 1

No nie wiem, czy pomysł z zebroides Cobue jest dobry. Będziesz miał dwa samce podobne do siebie; zebroides i Mbamba Bay (niebieskie z pionowymi pasami). Hara też czasami pokazuje pionowe pasy. Moim zdaniem powinieneś wybrać któregoś z nich, dołożyć auratusa (poziome pasy, ładne samice) lub/i red reda (pomarańczowy kolor) i starczy, choć nie wiem, czy 4 przydenne, terytorialne gatunki to nie za dużo. Masz duży litraż, ale relatywnie niedużą powierzchnię dna. Acei nie musisz trzymać w układzie 1+3, możesz mieć stadko ok. 10szt. Zamiast red reda może być Metriaclima msobo Magunga.

Moim zdaniem Mbamba i Cobue nie mają dużo wspólnego ze sobą. Hara jest całkowicie odmienna od reszty. Co do drugiej części posta to zgadzam się w 100% na temat Msobo Magunga. Samce Hary i Msobo będą pięknie ze sobą kontrastować, a samice Msobo to moim zdaniem jedne z najpiękniejszych.

hmm no w sumie z samcami Mbamba Bay i Couba to racja oba są niebieskie tyle że cuouba ma jeszcze żółty grzbiet ale chyba odpuszczę tego coube. Zamiast Couby wezmę Msobo Magune i myślę że to by było na tyle bo faktycznie to są ryby przydenne i terytorialne i nie jestem pewien czy jak wpuszczę jeszcze auratusa może być za ciasno jak kolega Pozner napisał

hmm no w sumie z samcami Mbamba Bay i Couba to racja oba są niebieskie tyle że cuouba ma jeszcze żółty grzbiet ale chyba odpuszczę tego coube. Zamiast Couby wezmę Msobo Magune i myślę że to by było na tyle bo faktycznie to są ryby przydenne i terytorialne i nie jestem pewien czy jak wpuszczę jeszcze auratusa może być za ciasno jak kolega Pozner napisał

I to będzie bardzo dobre podejście zostając przy czterech odmianach, zawsze będzie można coś dorzucić. Tylko samiczek po cztery proponuję.

• Dziękuję 1

no to fajnie obsada ułożona teraz pytanie gdzie mogę kupić Pseudotropheus Acei Ngara i Metriaclima Msobo Maguna w pewnych układach 1/4 ? bo Labidochromis Mbamba Bay już mam i Cynotilapia Hara Gallireya Reef również

Jeśli chcesz pewne układy to może być ciężko z uzyskaniem takich ryb. Młode polecam szukać w Tan-Mal, lub Aquaafrika na allegro. Są to chodowcy z dobrymi recenzjami na forum. Solidny jest też Malawian, ale tu zdarzały się wpadki, ewentualnie Fish-Magic.

• Dziękuję 1

teraz pytanie gdzie mogę kupić Pseudotropheus Acei Ngara i Metriaclima Msobo Maguna w pewnych układach 1/4

Jeszcze raz zwrócę Twoją uwagę na to, że acei możesz trzymać wielosamcowo, nie musisz się przejmować redukcją. To stadna ryba i dlatego warto mieć stadko np. 10szt. Oczywiście będzie dominujący samiec, ale inne samce, jeśli tylko nie będą fikały, to spokojnie będą pływać wśród samic.

Jeszcze raz zwrócę Twoją uwagę na to, że acei możesz trzymać wielosamcowo, nie musisz się przejmować redukcją. To stadna ryba i dlatego warto mieć stadko np. 10szt. Oczywiście będzie dominujący samiec, ale inne samce, jeśli tylko nie będą fikały, to spokojnie będą pływać wśród samic.

tak wiem o tym że to rybki stadne i można trzymać 10szt. ale myślę ze jak bym wpuścił więcej niż 5 ryb to mogło by być za dużo tego wszystkiego bo miałem w tym zbiorniku 10 Pseudotropheus Acei Luwala i było to za dużo jak na taki zbiornik