Skocz do zawartości

[112] akwarium do oceny-> komentarze, sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem tu nowy, i wybaczcie jest topic w nieodpowiednim miejscu:P Akwarystyka zajmuje sie od kilku lat, ale malawi zapragnałem miec dopiero teraz. Miałem już gotowy plan co i jak, ale gdy zacząłem czytac różne fora to zacząłem mieć wątpliwości więc prosze was o rady i sugestie. Zaczynamy:) :

1. Filtr: mam obecnie kaskade (aquael FZN-2), ale chce ja ZMIENIC na Tetra tec ex 700(kubełkowy). Czy uważacie że potrzebna jest taka zamiana i czy dobry filtr wybrałem?(jeszcze nie kupiłem)

2.Oświetlenie: w pokrywie mam standartowe oświetlenie 2x18W białe. Jakieś sugestie aby zmienic oswietlenie??

3.Obsada: mam zamiar hodowac pseudotropheus saulosi lub labidochromis caeruleus w stosunku 1x5. Dobrze?? czy cos innego?

4.Podłoże: na poczatku myślałem o grysie dolomitowym, ale poczytalem troche na tym forum i zastanawiam sie nad piaskiem. Co byście mi radzili, może jeszcze jakieś inne podłoże?

5.Kamienie: będa piaskowce lub jakies inne, w poniedzialek jade do składu kamieniarskigo wiec cos wybiore. Jakies rady przed zakupem?

6.Rośliny: myślałem o jednej lub max dwoch roslinkach np anubias i nurzaniec. Co wy na to?

7.Tło: tło bede robil z lupków i z plexi:P

może jakies rady jeszcze??

pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc, obiecuje ze jak nabiore doświadczenia to będe śłużyl pomocną dłonią :D

Opublikowano
Witam! Jestem tu nowy, i wybaczcie jest topic w nieodpowiednim miejscu:P Akwarystyka zajmuje sie od kilku lat, ale malawi zapragnałem miec dopiero teraz. Miałem już gotowy plan co i jak, ale gdy zacząłem czytac różne fora to zacząłem mieć wątpliwości więc prosze was o rady i sugestie. Zaczynamy:) :

Ja mialem takie dylematy jakis czas temu. Ponizej komentarze

1. Filtr: mam obecnie kaskade (aquael FZN-2), ale chce ja ZMIENIC na Tetra tec ex 700(kubełkowy). Czy uważacie że potrzebna jest taka zamiana i czy dobry filtr wybrałem?(jeszcze nie kupiłem)

U siebie mam Tetre ex 700 + aquaszuta juniora - wszystko razem dziala jak nalezy

2.Oświetlenie: w pokrywie mam standartowe oświetlenie 2x18W białe. Jakieś sugestie aby zmienic oswietlenie??

Narazie mam standardowe swietlowki. Moze kiedys zmienie...

3.Obsada: mam zamiar hodowac pseudotropheus saulosi lub labidochromis caeruleus w stosunku 1x5. Dobrze?? czy cos innego?

Mam sauloski - narazie 13. 2-3 samce czekaja na nowego wlasciciele... Docelowo chce zostawic 2+6.

4.Podłoże: na poczatku myślałem o grysie dolomitowym, ale poczytalem troche na tym forum i zastanawiam sie nad piaskiem. Co byście mi radzili, może jeszcze jakieś inne podłoże?

W tej chwili mam zwirek, ale niedlugo (przy okazji przeprowadzki) zamieniam na piasek.

5.Kamienie: będa piaskowce lub jakies inne, w poniedzialek jade do składu kamieniarskigo wiec cos wybiore. Jakies rady przed zakupem?

Ja mam czerowne piaskowce. Rady przed zakupem... kup duze kawalki i sam je pokrusz.

6.Rośliny: myślałem o jednej lub max dwoch roslinkach np anubias i nurzaniec. Co wy na to?

Mialem trzy rosliny... wlasnie pada ostatnia:) juz ich nie bede mial.

Ja mam zewnetrzne ze styropianu. Myslelem nad wewnetrznym, ale w sumie akwarium male to i miejsca szkoda...

Pozdrawiam.

Opublikowano

no to od początku

:D :

1. Kaskadę zamień na kubełek, nie podam Ci konkretnej firmy , ale kup o wydajności tapodobnej do tej tetry, poza tym wewnętrzny o przepływie co najmniej 500l/h

2. Światło możesz takie zostawić , ale jeśli masz fundusze to zmień na akwarystyczne :D Mój typ to Sylvania grolux + Sylvania aquastar :D

3. Gatunki które napisałeś jak najbardziej , ale możesz się pokusić o 2+6 lub 2+7 , samce będą się ładniej wybarwiać gdy będą miały konkurencję

4. Piasek , piasek, piasek, najlepiej szary budowlany :D

5. Wybierz jeden rodzaj , piaskowce łupki , wapienie , łatwiej w małym akwa zrobić z nich kompozycję

7. jeśli wewnętrzne to jak najcieńsze cobyś dużo cennego miejsca nie stracił :D

Jeśli tło robisz z łupka to kompozycje zrób też z łupka , tylko z większych kawałków i aby ta kompozycja nie wyglądała jak mur z cegły 8)

Opublikowano

może jakies rady jeszcze??

pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc, obiecuje ze jak nabiore doświadczenia to będe śłużyl pomocną dłonią :D

1. Niektórzy uwazają filtry Tetra za dobre, a inni niekoniecznie. Ja bym polecał jednak coś z Fluvala do takiego akwarium np. 104, bądź 204, i jakiś wewnętrzny - może być Szut.

2. Myslę że narazie oświetlenie może pozostac. Natomiast kiedy wybierzesz np. Saulosi, to fajnie będzie wmontować świetlówki o niebieskim widmie - tak, zeby wybarwiły niebieskie ryby maksymalnie. Należy przy tym pamiętać, że ryby żółte wtedy nie wyglądają najatrakcyjniej.

3. Myslę że Ps. Saulosi bedą nieco lepsze. Więcej kolorów w akwarium, nieco spokojniejsze. Zawsze to niebieski i żółty, aniżeli tylko żółty.

4. Definitywnie piasek. I najlepiej rzeczny. Jest lepszy od kwarcytowego, bo jest większy. Pozatym nie jest tak bardzo biały, co ma kolejną zaletę - nie odbija dostatecznie dużo światła. A ryby kopać muszą

5. Tutaj już masz dowolną rękę. Niekoniecznie musisz kupować duże kamienie, bo w składzie mozesz sobie dobrac jak Ci się bedzie podobało - niekiedy później z dużymi kamieniami jest problem, bo okazuje sie, że są niemozliwe do rozbicia. Ja wychodzę z założenia, że wachlarz kamieni róznych gatunków umiejętnie dobrany różnokolorowych jest najlepszy. Co prawda piaskowce najlepiej wyglądaja w jednym kolorze, ale z otoczakami jest inaczej, bo kazdy z nich ma inne kolory.

Kupuj co Ci sie podoba, jak juz bedziesz miał kamienie, to ułóż je w taki sposób, żebyś później nie musiał rozbierać całego akwa, żeby wyłowić jakąś rybę. A jeżeli juz ułozysz jak Ci się spodoba, to chociaż tak, żeby przyszły narybek miał gdzie sie ukryć.

6. Anubias - kiedys miałem, i widziałem kęsy na świeżo wyrastających nowych liściach. Teraz w drobniejszym piasku od rzecznego, pieknie rosną mi nurzańce. Poprostu staraja sie zarosnąć każdy zakątek akwarium - nawet w miejscu gdzie nie mia piasku puszczają śmiało pedy - także je polecam z całym sumieniem.

Pamiętaj o styropianie pod akwarium, i w akwarium pod kamieniami. Kubełek wypełniłbym cały po brzegi w ceramice, bez zbędnych gąbek i innych dodatków - wypełnienie gąbkowe, pozostaw dla wewnętrznego.

To chyba tyle, w razie wątpliwości pisz.

Opublikowano

Zgadzam się z poprzednikami, jednak jest małe ale:

wypełnienie gąbkowe, pozostaw dla wewnętrznego

Nie mam najlepszych doświadczeń z gąbką w filtrach. Nie wiem, jak u innych, ale u mnie już po tygodniu, wcześniej ciasno wchodzący do filtra kawałek gąbki, robi się przynajmniej o połowe mniejszy. Nie wiem, czy to wina kiepskiej jakości gąbki, czy to normalne zjawisko, ale skutek jest taki, że gąbka dobrze filtruje tylko przez pierwsze kilka dni, a później cały syf przepływa obok wkładu. U mnie o wiele lepiej sprawdza się wata filtracyjna. Nawet jak przez dłuższy czas (2-3 tygodnie) nie czyszczę filtra wewnętrznego, to mimo dość dużego zabrudzenia wata szczelnie wypełnia pojemnik na wkład i nic bokiem się nie przeciśnie.

Opublikowano

1. A czy nie wystarczy tylko filtr kubełkowy?? Chcialem zaoszczedzic miejsca w akwarium i nie pchac juz tam filtra.

4.A taki zwykły żołty piaseczek jak dostane od jakiegos murarza, albo sobie zawine z jakiejs budowy bedzie dobry??

Opublikowano

Jeśli nie zależy Ci na krystalicznie czystej wodzie, to możesz mieć sam filtr kubełkowy. Jednak wtedy musisz przeznaczyć trocę więcej kasy, na coś dużego i wydajnego, żeby poradził sobie ze zwiększoną ilością gnijących resztek pokarmów, roślin i odchodów. Generalnie lepiej zaoszczędzzić miejsce w akwarium na czymś innym, bo filtr wewnętrzny jest na prawde przydatny.

Piasek może być zwykły, który dostaniesz od murarza, lub dostaniesz na jakiejść budowie :P . Jeśli jednak budowa trwa od dłuższego czasu warto zwrócić uwagę, czy budowlańcy nic do piasku nie "dodają"- chyba, że do dekoracji chcesz użyć petów, śmieici (o innych "zanieczyszczeniach" nie wspominając), oraz czy pobliskie psy i koty nie upatrzyły sobie górki z piasku jako kibelek :lol: .

Opublikowano

no oczywiście że załeży mi na krystalicznej wodzie, przeciez właśnie o to chodzi :P Czyli zakupic jakiegos Aquaela z wydajnoscia ok 500l/h?

Btw Mateuszu wiesz gdzie w Luboniu można dostać troche piasku?? :D

Opublikowano
1. A czy nie wystarczy tylko filtr kubełkowy?? Chcialem zaoszczedzic miejsca w akwarium i nie pchac juz tam filtra.

Można mieć krystalicznie czystą wodę i poprzestać na kubełkowym, trzeba tylko zastosowac sporą nadfiltrację. Pomysł z oszczędnością miejsca jak najbardziej dobry. Moje kilkunastoletnie doświadczenia wskazują na to, że nie jest filtr wewnętrzny tak bezwzględnie potrzebny.