Skocz do zawartości

240l - nowe Malawi, dziennik budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Stan na 2016-02-17:

- przyjechała dziś świetlówka Hagen POWER-GLO 39W

- na świetlówkę zamocowałem odbłyśnik jednostronny, który blokuje światło w stronę tła

- na bokach świetlówki założyłem folię aluminiową aby ją nieco przyciemnić

Efekt - moim zdaniem bomba! Idealne światło. Zobaczymy jak będzie wybarwiała pyśki.

Rzeczywiście fajny efekt jest teraz z tą świetlówką ;)...

O wybarwienie ryb przy tym świetle nie musisz się martwić,dużo ludzi posiada te same świetlówki i są bardzo zadowoleni z efektu ich świecenia :) ...

A tymczasem w zbiorniku świderki i helenki bawią się w kotka i myszkę ;)

Nie wiem czy to był dobry pomysł,z wpuszczeniem świderków oraz helenek do baniaka...

Ale są plusy i minusy trzymania ich w baniaku ;)...

Opublikowano

Egon, a z tych swiderkowo-helenkowych minusów to czego mam sie spodziewać? ;) bo w roslinniakach nie miałem z tym duetem żadnych problemów

Opublikowano
Egon, a z tych swiderkowo-helenkowych minusów to czego mam sie spodziewać? ;) bo w roslinniakach nie miałem z tym duetem żadnych problemów

Chodzi mi dokładnie o to że zaniedbując zbiornik lub przekarmiając ryby,możesz mieć po prostu plagę świderków w baniaku ;)...

Ale wziąłem też pod uwagę fakt że mając helenki,oraz ryby(niektóre gatunki mają ślimaki w swojej diecie jako dodatkowe menu) możesz kontrolować nadmiar ich populacji...

Ogólnie wszystko powinno być ok,na dodatek w razie plagi jeszcze można ślimaki wybierać mechanicznie :)...

Opublikowano

Aha, dzięki.

Ten duet funkcjonował chyba w każdym moim zbiorniku i świderki faktycznie sa trzymane w ryzach przez Helenki. One tez na mojej wodzie ładnie sie mnożą, ale nie tak szybko jak świderki. Zawsze wyjmuje ich nadmiar i sprzedaje - i jest na żarcie dla ryb ;)

Opublikowano

Aktualizacja.

Przyjechał dziś falownik Jebao RW-4. Po włączeniu na połowę mocy się przestraszyłem, bo wszędzie zaczęły fruwać kupska startowych danio, które od kilku dni zasiedlają zbiornik oraz jakieś paprochy. Po godzinie woda wróciła praktycznie do normy - czyli kryształ, ale teraz mam świadomość, że kupy są w pre-filtrze :) a nie za kamieniem.

Jak ustawiłem cyrkulację (może to się komuś przyda):

- wlot do kubełka - lewa strona akwa, tuż nad piaskiem

- wylot z kubełka - prawa strona akwa, samo kolanko, dmucha na przednią szybę lekko ze skosa, tak że woda wędruje po przedniej szybie w lewy stronę akwarium

- Jebao wisi na lewej bocznej szybie, w głębi akwarium, w połowie jej wysokości - dmucha lekko na tylną szybę równolegle do podłoża

I jest gitara. Paprochy lecą z lewej na prawą, zawracają po przedniej szybie a potem idą już nisko nad podłożem wprost do zasysu kubła. Tak jak pisałem wyżej - najpierw miałem śnieżycę w akwarium, ale po godzinie jest klarownie.

Zobaczymy jak to zagra, gdy na podłożu będą leżały kupy pyszczaków, które jak wiemy mają inny kaliber niże te od danio ;)

Fotki dla ilustracji załączam.

post-16893-14695727436436_thumb.jpg

post-16893-14695727437795_thumb.jpg

post-16893-14695727439179_thumb.jpg

• Dziękuję 1