Skocz do zawartości

240l - nowe Malawi, dziennik budowy


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam eheima 2226 z prefiltem narurowym + cyrkulator i w moim 260l sprawowało się to dobrze jeśli chodzi o zbieranie syfu, minusem jet to, że mam dość gęstą włókninę filtracyjną w korpusie i bardzo szybko się zapycha i spada przepływ.

  • Dziękuję 1
Opublikowano

A jaka masz gęstość tej włókniny? Ja póki co zaopatrzyłem sie w filtry sznurkowe 100. Czytałem, ze te o mniejszej gradacji szybko (3-4 dni) zasyfiają się.

Opublikowano

Wywal włókninę i wsadź grubą gąbkę. Będziesz miał dobry przepływ, gąbka może nie za pierwszym razem , ale za entym zgarnie każdy syf, przepływ swoje robi. Poza tym bakterie nitryfikacyjne się na niej osadzą. Swoją drogą, żaden kubeł nie będzie dobrym mechanikiem.

Opublikowano

Stan na 2016-02-17:


- przyjechała dziś świetlówka Hagen POWER-GLO 39W

- na świetlówkę zamocowałem odbłyśnik jednostronny, który blokuje światło w stronę tła

- na bokach świetlówki założyłem folię aluminiową aby ją nieco przyciemnić


Efekt - moim zdaniem bomba! Idealne światło. Zobaczymy jak będzie wybarwiała pyśki.


A tymczasem w zbiorniku świderki i helenki bawią się w kotka i myszkę ;)

post-16893-14695727317097_thumb.jpg

Opublikowano

Stan na 2016-02-20:


- zbiornik zalany juz prawie tydzień

- woda kryształ

- napowietrzanie dodatkowe przez cyrkulator z rurka venturiego

- "pożyczyłem" kilka danio z innego baniaka - robią za fabrykę amoniaku ;)


Parametry wody:

pH: 7,6

KH: 7

GH: 7

NH4: <0,05 ppm

NO2: 0,05 ppm

NO3: 1 ppm

t: 23C


post-16893-14695727331565_thumb.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.