Skocz do zawartości

240l - nowe Malawi, dziennik budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak zamocować PVC to nie wiem.

...docinasz tak aby dolna i górna krawędź weszły na styk pomiędzy dno akwa a górne wzdłużne wzmocnienie. Można dodatkowo punktowo przykleić silikonem akwarystycznym. Wtedy w razie demontażu punkciki silikonu łatwo usunąć bez zarysowań szyby.

Opublikowano

Dzięki Andrzej, przyda sie moze na przyszłość.

A na dno to ile mm tego PVC dać w opcji bez styro? 5mm będzie Ok?

Opublikowano

Stan na 2016-02-15 z frontu robót :)

Akwarium zalane, rozpoczęliśmy dojrzewanie.

Finalnie na dno trafiły 2cm styropianu (na całą szerokość dna minus kilka cm od szyb) a na styropian poszła płyta z plexi.

Zrobiony prefiltr narurowy - w wariancie pojedynczym bo niestety szafka nie pozwala na więcej - przepływ przez filtr w normie, jeżeli spadł to niezauważalnie.

tHl6Mta.jpg

Za waszymi radami nie dawałem łupka bo wyszedłby misz masz kolorystyczny. Do zbiornika trafił bazalt i serpentynit. Wygląda na dziś dzień to tak - światło jest za mocne, muszę zakupić słabszą świetlówkę.

AdkbNli.jpg

yyjSki7.jpg

Opublikowano

Kwestia wizualna (nie podoba mi sie gąbka w akwarium) oraz praktyczna - wzbija sie brud jak sie ją wyjmuje do czyszczenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
oraz praktyczna - wzbija sie brud jak sie ją wyjmuje do czyszczenia.

...to rób to przy podmianie wody i będzie OK.

-- dołączony post:

...a mając jeden zasys ( bez mechanika) dałbym wylot ( klasyka) przy zasysie ,bez deszczowni i innych końcówek ale tak ustawiając aby woda skosem odbijała się od przedniej szyby , potem od szyby naprzeciwko i wracała z brudami do zasysu. Deszczownia skutecznie to utrudni ale przynajmniej w tym przypadku napowietrzy.

Opublikowano

Andrzej, będzie jeszcze założony cyrkulator na ścianie bocznej z lewej strony. Z wylotu po dojrzewaniu zdejmę deszczownie i będzie dmuchał w stronę wlotu. Powinna woda sie ładnie kręcić. Coś pokombinuje tak aby sie kręciło.

Opublikowano
Kwestia wizualna (nie podoba mi sie gąbka w akwarium) oraz praktyczna - wzbija sie brud jak sie ją wyjmuje do czyszczenia.

Wizualnie zgodzę się, ale można ją przysłonić, a nic tak Ci nie zbierze nieczystości (duża powierzchnia), a praktycznie ten wzbijający się brud znika po kilku minutach (duża powierzchnia)

Prefiltr w tym wypadku jest zbędny, ale jak ktoś chce...

Opublikowano

Cały czas bije sie z myślami w temacie filtra wewnętrznego.

A czy ktoś z was praktykował taki zestaw jak u mnie ma być - cyrkulator, prefiltr narurowy i mocny kubeł? Czy udało sie wyłapać detrytus i jak było z klarownością wody?