Skocz do zawartości

metronidazol w pokarmie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Czy ktoś może potwierdzić skuteczność kuracji metronidazolem podawanym tylko w pokarmie (moczenie granulatu) ?Ze względu na wielkość zbiornika (1900 l) dozowanie do wody będzie dla mnie kłopotliwe ( podmiany,duża ilość środka). Teraz troche o tym dlaczego chcę przeprowadzić kuracje:

-długie sznurkowate ,przeźroczyste (wodzieniowate ) ,kropkowane (zależne od koloru pokarmu) odchody.To właściwie jedyny objaw utzymujący się ok 2 tyg.Apetyt i aktywność ryb OK.

-parametry wody w porządku,mierzone JBL-em

-dieta urozmaicona ganulaty, płatki Dainichi O.S.I dedykowane mięsożercom 1-2 razy w tygodniu mrożonka (krewetka piaskowa)

W związku z powyższym diagnoza: lokatorzy wewnątrz ryb ,szukam optymalnego rozwiązania na eksmisje.

Ewentualnym adwersażom z góry dziękuje za odpowiedzi.

Przerabiałem kurację Metronidazolem dwa razy - raz w wodzie i raz w pokarmie. Obie zadziałały bardzo dobrze. Jeśli ryby jedzą to nie ma lepszej opcji niż moczenie granulatu. Masz 100% pewności, że ryba przyjmuje lek a on w postaci pokarmu działa zdecydowanie lepiej i z mniejszą szkodą dla Twojej biologii w akwarium. Nie zastanawiaj się tylko podawaj póki jedzą.

Stresu raczej nie mają ,kryzys wieku średniego też odpada(młoda załoga).Przyczyny (nosicielstwo) upatruje w 8 aulonocarach na które skusiłem się w markecie zoologicznym.,żeby troche "pokolorować" zbiornik .Na chwile obecną zostały 4.Nowe ryby jeszcze nie wykazują objawów (w kwestii odchodów jest krótko i na temat).Dzięki za odzew,jutro z rana do weterynarza po recepte i zaczynam kontratak.Potrzebowałem tylko potwierdzenia kogoś kto zna temat z autopsji.

Jeżeli już moje ryby chorowały to prędzej te z renomowanej hodowli, te z zoologa przeważnie są zahartowane. Ja metronidazol łączyłem z bactoforte, pomogło ale ryby swoje przeszły po podaniu, napewno bym nie podawał profilaktycznie.

Wiciowce to nie robaki, tylko pierwotniaki. Na robale (nicienie, tasiemce, przywry) metro nie pomoże. Przed leczeniem spróbuj się upewnić z czym masz do czynienia. Część objawów jest wspólna przy takich problemach.

Wysłane z mojego Xperia SP przy użyciu Tapatalka

Wiciowce to nie robaki, tylko pierwotniaki. Na robale (nicienie, tasiemce, przywry) metro nie pomoże. Przed leczeniem spróbuj się upewnić z czym masz do czynienia. Część objawów jest wspólna przy takich problemach.

Wysłane z mojego Xperia SP przy użyciu Tapatalka

Hmm... tylko jak zanieść kupke do weterynarza?