Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  harisimi napisał(a):
Umiejętność zmiany barwy jest niezależną od płci. Ryby potrzebują tego w jeziorze celem podbierania ikry swoim żywicielom. Generalnie w akwarium wygląda to standardowo. Samiec alfa czarny:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=14161

Samce beta, delta coraz mniej czarne:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/images/6453/galeria-8457.jpg

a samice faktycznie wyglądające jak szerszenie:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=12628

Jednak nie wykluczam , że u ciebie są np same samice i przyczarniały a wytarł je przedstawiciel innego gatunku. Miałem sytuacje, że wszystkie 5 samców pływały żółte ale w zbiorniku nie było samic. Samice z braku dominanta często przybierają ubarwienie dominującej ryby. To jednak jest odwracalne. Przykładowo u kolegi samce zmieniały barwę i nawet w ciągu jednego dnia potrafił mieć 5 brązowych ryb albo 5 żółtych, czasem zaś towarzystwo było mieszane:

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?n=6901

Dzięki za odpowiedź. Samca mam jednego tego jestem pewien bo zaobserwowałem jak samiec wycierał obie samice tylko samiec jest jasny jak ta samica że zdjęcia a samice były czarne prawie jak samce alfa. Teraz już trochę zmieniły kolor na jaśniejszy ale samiec ma kolor bez zmian.

Opublikowano
  harisimi napisał(a):
No to masz nietypowe zachowania. Czy samice są większe od samca ?

Tak samice są większe ale nie jest to aż tak duża różnica między nimi. Na początku myślałem że może samce przejęły inkubacje ale nigdy takiej sytuacji w innych gatunkach nie widziałem a mam już malawi 5 lat.

Opublikowano

No to chyba mamy odpowiedź. Samiec nie do końca zdominował samice. Jednak z czasem na pewno to zrobi i samice zżółkną. Chyba, że masz ryby słabej jakości wtedy szare mogą być zarówno samce jak i samice.

-- dołączony post:

dzaro28 napisał(a):
Na początku myślałem że może samce przejęły inkubacje ale nigdy takiej sytuacji w innych gatunkach nie widziałem a mam już malawi 5 lat.
U pyszczaków nie występuje zmiana płci oraz zjawisko opieki nad narybkiem w postaci inkubowania przez samce.
Opublikowano
  harisimi napisał(a):
No to chyba mamy odpowiedź. Samiec nie do końca zdominował samice. Jednak z czasem na pewno to zrobi i samice zżółkną. Chyba, że masz ryby słabej jakości wtedy szare mogą być zarówno samce jak i samice.

No zobaczymy co będzie się dalej działo. One są jeszcze młode i może też dlatego nie wybarwiły się jeszcze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  harisimi napisał(a):
No tak czas pokaże.

Siema, obserwowałem cały czas moje rybki i co zauważyłem to to że mam ryby lesbijki haha:p obie samice się wycierał razem i miały jajka a potem je wypluly. Miał ktoś już taką sytuację?

Opublikowano
  dzaro28 napisał(a):
Siema, obserwowałem cały czas moje rybki i co zauważyłem to to że mam ryby lesbijki haha:p obie samice się wycierał razem i miały jajka a potem je wypluly. Miał ktoś już taką sytuację?

Dzięki za odpowiedź :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Też miałem taką sytuację z samicami Red Red. Po zgonie samca największa samica "przejęła jego  obowiązki" i zaczęła tańczyć z mniejszymi. Nawet udawało się jej "zbałamucić" 2 koleżanki, ale wiadomo ikra nie zapłodniona i po kilku dniach w nicość.  Po wprowadzeniu nowego samca wróciło do normy. Choć nie było łatwo nowo przybyłemu. Na szczęście samiec był odpowiednio duży i ustawił cały harem. Kilka dni wojowała z nim jak rasowy samiec, tak jej się spodobała rola.