Skocz do zawartości

"Problemy i ich rozwiązywanie podczas uruchamiania akwarium 200l"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Stawiając baniak na szafce nie zwróciłem uwagi na jeden element - pianka pod akwa jest w jednym miejscu za małe. Patrząc z rogu na dolną część zbiornika widać ewidentnie, że pianka kończy się na połowie grubości przedniej szyby (jakby 3mm szyby wisi w powietrzu) i tak jest do połowy długości szyby przedniej. Mam coś z tym robić? Akwa stoi już zalane od 5 dni. Jakby miało coś się stać to już by coś się stało złego?

Opublikowano
Patrząc na fotkę wydaje mi się,że masz trochę za dużo piasku w baniaku

Piasku jest 6-7cm.

Planujesz w jakiś sposób zabezpieczyć krawędzie blatu?

W tej chwili nie ma tam nawet okleiny i jak nic z tym nie zrobisz to "zaraz" blat zacznie "puchnąć".

Tak, jeszcze w tym tygodniu chciałem to maskować.

Bardzo dziękuję Panowie za wszelką pomoc i rady.

Sylwek

Opublikowano
Tak, jeszcze w tym tygodniu chciałem to maskować.

Bardzo dziękuję Panowie za wszelką pomoc i rady.

Sylwek

Domyślam się, że timiemu chodziło o zabezpieczenie blatu przed wodą, gdyż tylko wtedy może spuchnąć, rozwarstwiać się i kruszyć, ale to powinieneś zrobić zanim postawiłeś akwarium. Teraz możesz właśnie tylko to zamaskować dla oka. Po co w ogóle postawiłeś akwarium na tej płycie wiórowej? Prosisz się o kłopoty.

Opublikowano

Kup okleine pcv, papier pergaminowy, żelazko i do dzieła, może sie uda w miarę estetycznie jeszcze okleic, no chyba, że blat nie wystaje poza zarys szkla i tego czegoś pod nim.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Kup okleine pcv, papier pergaminowy, żelazko i do dzieła, może sie uda w miarę estetycznie jeszcze okleic,

Dokładnie taki mialem zamiar. Przy okazji -jak przykleję za pomocą żelazka okleinę PCV to czy izolacja od wilgoci będzie wystarczająca?

Jeśli idzie o estetykę to zamierzam przykleić /przymocować maskownice żeby było ładnie