Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad dołożeniem falownika do mojej trzy setki. Obecnie filtracja u mnie wygląda tak:

Kubeł z lewej strony wlot i wylot. Skierowany wzdłuż tylnej szyby.

Mechanik Aquael Circulator 2000 z prawej strony skierowany na środek przedniej szyby.

Chciałbym dorzucić falownik na lewą boczną szybę skierowany w dół w połowę przedniej szyby.

Czy jvp 101 wystarczy do takiego obrotu czy będzie za słaby? Czy lepszy będzie 102 ale z kolei nie zrobi mi pralki ?

Poniżej zdjęcie "poglądowe"

post-14668-14695726878951_thumb.jpg

Opublikowano

Z tego co czytam to masz akwarium o standardowych wymiarach czyli 120x50x50 ,więc wydaje mi się że jvp 101 spokojnie wystarczy...

Opublikowano
Tak standardowe wymiary. A czy takie ustawienie dmuchania będzie dobrym rozwiązaniem jak myślę ?

Myślę że nie będzie się to sprawdzać,z uwagi na to że falownik jest ustawiony naprzeciw mechanika,i po prostu strumienie spotkają się w połowie długości baniaka tworząc wir w którym zostaną wszystkie zanieczyczenia(odchody ryb)...Bardziej proponował bym falownik umieścić po prawej stronie,gdzie masz mechanika...Spowoduje to prawidłową cyrkulację wody,gdzie odchody trafią gdzie powinny...

Opublikowano

Dziwne, że ten filtr nie wyrabia... U mnie w 120x40x50 czyści dno na błysk. Możesz dokupić cyrkulator, ale może lepiej na początek pokombinować z ustawieniem filtra/kamieni?

Opublikowano

lewa strona zasys i wypływ biologa jak masz, a cyrkulator daj obok mechanika i też skieruj go lekko po skosie na przednią szybę, powinno grać:-)

Opublikowano

A ja Ci polecam ustawić cyrkulację tak, jak wyjaśnia stan :

CYRKULACJA WODY W AKWARIUM (biotop malawi) ponad 1000L - YouTube

, czyli dajesz wylot z kubła tam, gdzie teraz jest mechanik, zdejmujesz zwężkę i kierujesz go na przednią ścianę, a cyrkulator idzie na stronę z zasysyem, ale kierujesz go na tylną ścianę i do góry.