Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem już coraz bliżej założenia akwarium, w tym tygodniu montuje szafkę pod akwarium. Dlatego też chciałbym pomału zbierać sprzęt pod filtracje.

I tutaj moje pytanie, czy lepiej zainwestować w "standardowe" filtry i cyrkulatory, czy jednak zrobić filtrację narurową.

W standardowej filtracji chciałem zakupić :

Aquael Turbo 2000 Wewnetrzny

Cyrkulator JvP-102

Biolog HW303.

Jeśli chodzi o narurową myślałem o 6 korpusach 10" 3/4 ( w ustawieniu 2 mechaniki, 4 biologii) + pompa obiegowa do CO 25/40.

Tylko tutaj mam problem z doborem wkładów, czy w mechanikach sznurki czy bardziej gąbki i co w biologach poza matrixem.

Opublikowano

Jeżeli już coś robię, chce aby było to dopracowane co do najdrobniejszego szczegółu, dlatego tutaj, chciałbym się dowiedzieć od osób o dużo większej znajomości szczególnie filtracji narurowej, czy taki zestaw będzie odpowiedni, czy może go zmniejszyć albo zwiększyć

Opublikowano
Jak na 375 l to poważną filtrację planujesz ale pomysł jest jak najbardziej dobry.

A co tu jest poważnego w tej filtracji? Raczej standard właśnie, chociaż założenia oczywiście jak najbardziej prawidłowe. Mam tylko uwagę, zamiast pchać do środka akwa tego Aquaela, zamontuj przed HW prefiltr z narurowca jako mechanik. Wtedy w środku masz tylko rurki od kubła i cyrkulator ;) co do wersji narurowca, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w tej materii, natomiast jeśli chodzi o same wkłady to ile osób tyle zdań, mogą być gąbki, mogą być sznurki... ;)