Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadszedł czas na kolejny etap planowania mojego małego Malawi.

Zastanawiam się jak rozwiązać filtracje w swoim zbiorniku. Czytałem pokrewne tematy ale mam problem trochę inny.

Do dyspozycji mam 3 filtry kubełkowe:

-Eheim 2075

-Eheim 2028

-JBL e701

Wszystkie filtry zasypane są wkładami takie jak raczył producent zastosować.

Chciałbym zeby kubly ogarnely mi mechanike jak i biologie. Które kubły zostawić? Wloty i zasysy po przeciwnych stronach chcialem ustawic. A wszelkie modyfikacje dokonam jak przyobserwuje co sie na dnie dzieje.

Lampa UV mi sie przyda, bo takowa takze jest w zestawie?

Opublikowano

Mam w 100 cm Tanganice filtrację rozwiązaną na 3 kubełkach:JBL e901 jako biolog z prefiltrem, Fluval 305 jako mechanik i Fluwal 205 jako mechanik i obsługa skimera, jakoś daje to radę. U ciebie akwarium będzie dłuższe o 50 cm a wydajność filtrów zbliżona. Biologię obsłuży ci sam JBL, wchodzi do niego 3,5 l ceramiki, jak zasypiesz to dobrymi złożami będzie ok. Gorzej ze sprzątaniem mechanicznym, ciężko będzie uzyskać nurt wody zbierający do zasysów kupki, może coś da dodatkowy cyrkulator.

Opublikowano

Jesli kubel obrobil by mi biologie i mechanike jednoczesnie to zamiast drugiego wolal bym zalozyc falownik.

Dodatkowy kubel to zawsze pare wat wiecej. Moglby ktos jeszcze zabrac swoj glos? Jak to macie u siebie zorganizowane?

Niby oba eheimy wg producenta powinny obrobic 600L.

Opublikowano
Na biologa zostawiłbym kubeł o najmniejszym przepływie (jaką by pojemność nie miał), o największym na mechanika i cyrkulator do tego, trzeci kubeł awaryjny. Lampa UV IMHO nie potrzebna.

A czy nie obrobil by tego eheim 2075 + eheimowski prefiltr na ssak? Dokladnie taki https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html

I do tego falownik.

Opublikowano

Przerabiałem, teraz mam spokój, raz na pół roku czyszczęprefiltrowy kubełek.

Dokup tylko gąbek i watę

Włóknina do kosza EHEIM 2026 2028 2226 2228 6szt.! (5901845027) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ZESTAW GĄBEK DO EHEIM 2026 2028 2226 2227 2228 (5910721553) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/59/10/72/15/5910721553@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@59/10/72/15@@AMEPARAM@@5910721553

Opublikowano

Zrobie zatem jak radzisz. Za prefiltr posluzy jednak jbl. Szkoda takiego grubasa potraktowac tylko jako prefiltr :) JBL dodatkowo wypelniony jest w calosci gabka :)