Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
masz w kranie pH 7,3 - biologia coś tam zapewne podniesie ale bym ciągnął jak się da złożami wapiennymi w górę - dobrze by było zamiast piasku kwarcowego piasek koralowy albo dolomitowy. Ja mam w kranie pH 8,2 więc ci co tak mają nie muszą pakować grysu, i wapieni. Raczej dobieramy te złoża pod wodę jaką mamy w kranie a nie wg sztampy i na pałę

(...) Woda twarda i mocno zmineralizowana - przewodność 2x większa niż w Tanganice a co dopiero w Malawi ale to nie problem.

Z jednym nie mogę się zgodzić. Przy twardej i zmineralizowanej wodzie dodawanie wapienia nic nie da . Po prostu nic się już w niej nie rozpuści, a PH samo się ustabilizuje.

Opublikowano
Ten kubeł ma 4 kosze a nie 3 i w najniższym jest Micromec JBLa - złoże ceramiczne dla biologii nitryfikacyjnej o niemal dwukrotnie większej powierzchni dla bakterii niż ma Matrix Seachema uznawany za najlepszy. Więc połowa objętości Micromeca to tyle co Matrixa.

Nie doceniacie tego złoża i często te niepozorne kulki zamieniacie na inne zdecydowanie gorsze złoża.

Wynika z tego że 1l Micromeca obsłuży baniak 800l.

Hołdując zasadzie że i tak biologia podzieli się na złoże, gąbki i piasek na dnie i każde z nich ma podobną powierzchnię dla bakterii to pakowanie innych grysów koralowych, zeolitów, czy zwykłej ceramiki poza wyhamowanie przepływu nie ma logicznego uzasadnienia z punktu widzenia biologii. Ilość bakterii zależy wyłącznie od ilości pożywki jaką dadzą ryby a nie od ilości wpakowanych złóż.

Zapytam tak tylko teoretycznie. To znaczy, że wystarczą dwa filtry Aquael TURBO FILTER 1000 wypełnione Micromeca np do 240l ? Oczywiście pomijając estetykę.