Skocz do zawartości

Metoda Ballings, korekta parametrów wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

www.podforak.rzeszow.pl/upload/nawozy_chemia_wody.xls <--- tutaj link do kalkulatora, w którym sobie to elegancko obliczysz ---> zakładka makro ---> wklepujesz ile sypiesz sody (jakby co to jest to NaHCO3) ---> podajesz pojemność akwarium, natomiast ilość sporządzonego roztworu nawozu nie ma znaczenia, ale musi być taka sama jak jednorazowa dawka ---> po prawej patrzysz jaki będzie wzrost KH. Oczywiście patrzymy na jednorazowy wzrost. Objętość akwarium podajemy rzecz jasna nie brutto, ale tyle ile wody jest w obiegu.

Przykładowo: w 100L wody 3g sody podbiją KH o 1 stopień niemiecki.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziekuje.

-- dołączony post:

Jeszcze tylko taka uwaga, że soda oczywiscie podniesie kH i stworzy bufor ( z resztą soda może byś jedną z soli dodawanych w metodzie Ballinga) ale dobrze byłoby dodać jeszcze inne minerały w które nasza kranówka jest zazwyczaj uboaga, jak Mg, K

Opublikowano

Chodzi mi o wodę w Tanganica a nie Malawi tym razem, ale OK nie jest to morskie i pewnie cały Balling nie potrzebny, ale kH chciałem podnieść, bo mam 6 obecnie i pH również, bo mam 7,6.

Jeżeli dodatek sody faktycznie wystarczy, to sprawa załatwiona niskim koszetem. Czy z tego wynika, że te tzw sole dedykowane do Malawi, czy Tanganiki to naciąganie?

Opublikowano

Można oczywiście preparować wodę solami, ale w 99 przypadków to po prostu zbędne, a w tym jednym procencie tylko konieczne.

Mamy wolny kraj, możesz zrobić wodę RO i potem solami osiągnąć przybliżone wartości składników wody jak w jeziorze, tylko po co?

Tak, soda wystarczy, zresztą jest jedną z czterech podstawowych składników Ballinga. Z tym, że aby Balling był Ballingiem musiałbyś lać wszystkie cztery roztwory po równo. Ja u siebie leję po 40ml dziennie.

Ale u mnie korale konsumują wszystkie składniki.

W słodkim akwa gdzie nie ma zużycia Mg i Ca po jakimś czasie te wartości byłyby kosmiczne, a wapń zacząłby się wytrącać .

Opublikowano

Jeszcze tylko taka uwaga, że soda oczywiscie podniesie kH i stworzy bufor ( z resztą soda może byś jedną z soli dodawanych w metodzie Ballinga) ale dobrze byłoby dodać jeszcze inne minerały w które nasza kranówka jest zazwyczaj uboga, jak Mg, K

:D

cyt

" Składniki: wodorowęglan sodu, węglan sodu, boran sodu, węglan potasu, wodorotlenek i węglan magnezu."

Jak myślisz Wojtku czy to jest skład sody oczyszczonej?:D bo to też podnosi pH i KH i o wiele silniej niż soda - mniejsze dawkowanie jest.

Ciekawe co to może być za preparat:D i po co dają 6 składników jak starcza jeden:rolleyes: soda.

"kwaśnym węglanem sodu" jak słusznie piszemy wszyscy podwyższysz pH i KH ale stabilność tych parametrów zapewnia odpowiednia proporcja pomiędzy wodorotlenkami, węglanami i boranami.

Nie wspomnę już o tych słusznie przez ciebie oczekiwanymi Mg i K. -jeszcze siarczany bym dodał bo jonów SO4 w jeziorze Malawi - 5,5mg/l a w Tanganice która nas:D interesuje 7-15mg/l

Tak myślę że gdyby kolega Greekzi zechciał i korzystając z tego kalkulatora można by stworzyć taką "sodę do Malawi".

Ja poszedłem na łatwiznę - kupiłem rok temu Seachem Tanganyika Buffer i mimo że zalewałem wodą RO a teraz dolewki robię wodą RO/DI to nawet połowy słoika nie zużyłem.

Z początku baniaka musiałem korygować ale tak po roku wszystko się ustabilizowało i stale pH 7,7

Opublikowano
Dziekuje.

-- dołączony post:

Jeszcze tylko taka uwaga, że soda oczywiscie podniesie kH i stworzy bufor ( z resztą soda może byś jedną z soli dodawanych w metodzie Ballinga) ale dobrze byłoby dodać jeszcze inne minerały w które nasza kranówka jest zazwyczaj uboaga, jak Mg, K

Jak już tak się bawić to: http://klub-tanganika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=33

^ tutaj masz dokładny skład chemiczny. W sumie gdybym sam założył Tangę to bym się w to bawił. Ale ja to ja.

Wystarczy rzut oka na ilość poszczególnych kationów i widzimy Ca:Mg co najmniej jak w morzu. Chcąc zrobić z tym coś sensownego trzeba robić zerową wodę i dopiero ją mineralizować, bo normalnie w kranie mamy duży naddatek wapnia. Owszem, ja bym w to poszedł, tyle że Malawi czy Tanga jest w 90% przypadków wybierana ze względu na właśnie fakt, że "pasuje do nich kranówa". Niestety zresztą dlatego :/

Tak jak Kolega deccorativo pisze - można z łatwością stworzyć mieszankę idealną do Malawki czy Tangi za naprawdę grosze ;)

Pytanie jakie dokładnie stosunki robimy? http://malawicichlids.com/mw01011.htm <--- tutaj np. patrząc przedziały w przypadku niektórych kationów są stosunkowo spore.

Opublikowano
Tak jak Kolega deccorativo pisze - można z łatwością stworzyć mieszankę idealną do Malawki czy Tangi za naprawdę grosze

Za około 140zł mogę kupić 1kg tego bufora Seachemu. Przyjmując średnie wartości wg instrukcji wychodzi mi, że starczy mi na ponad półtora roku więc chyba faktycznie to "gra nie warta świeczki" bawić się w kupowanie różnych solli, odważanie, mieszanie roztworów itd.

Ja juz miałem ten preparat, kupiłem 250g jak zakładałem akwarium i jakoś tak mi się szybko skończył więc wydawała mi się droga impreza, ale to było dla nowego zbiornika, a

teraz tylko przy podmiankach.