Skocz do zawartości

start baniaka z falstartem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ad Wojtekr: Trzeba sie dzielic doswiadczeniami w wspolne wnioski wsrod wielu fachowców wyciagac na przyszłość. Porażki jednych powinny byc wskazowkami dla innych (a nie chowanie pod dywan).

Od siebie dodam tylko ze ja na zlozu Decco z dodanymi klasycznymi metodami zamknalem cykl w 10 dni wiec jak ktos dodatkowo empirycznie to potwierdzi to zawsze to "przyspieszenie" (10 < 25 :). )

My z Plezzi mamy 720 l baniaki co tez moze jakies znaczenie dawac. Wiec tej metody nie przekreslam mimo malych perypetii (dzieki Decco :). )

Opublikowano
My z Plezzi mamy 720 l baniaki co tez moze jakies znaczenie dawac. Wiec tej metody nie przekreslam mimo malych perypetii (dzieki Decco :). )

Ja mam tylko 280, ale to nie zmienia faktu, że złoże od Deccorativo nie zachowało się tak jak powinno. Owszem poszliśmy z Rafałem na skróty, to metoda dla zaawansowanych Malawistów, u mnie na ten start mogła wpłynąć sama woda, nie miałem też odpowiedniej cyrkulacji i za szybko napuściłem ryby, sugerując się wynikami Deccorativo, zamiast przeczekać na pusto i posprawdzać. Gdybym miał więcej doświadczenia, to penie bym uniknął kłopotów. Co do kasy, to owszem pochłonęło mi to kilka zł. więcej, ale 2 baniaki 20l na wodę się przydadzą do podmianek, a 30l będzie do wody pitnej na działce. W akwarium 72l żona zamierza sobie zrobić małe akwarium z neonkami albo innym tałatajstwem ;).

A to że na początku szło po grudzie, to raczej nas wzmocniło, przynajmniej ja poznałem dokładnie proces nitryfikacji, nauczyłem się pokory a podmiany 20% wody raz w tygodniu teraz dla mnie to bułka z masłem.

ps. Rafale masz teraz jakieś ryby startowe ?

Opublikowano
Ja mam tylko 280, ale to nie zmienia faktu, że złoże od Deccorativo nie zachowało się tak jak powinno. Owszem poszliśmy z Rafałem na skróty, to metoda dla zaawansowanych Malawistów, u mnie na ten start mogła wpłynąć sama woda, nie miałem też odpowiedniej cyrkulacji i za szybko napuściłem ryby, sugerując się wynikami Deccorativo, zamiast przeczekać na pusto i posprawdzać.

Obu kolegom wysłałem gotowe złoże biologii które u mnie ruszało w 48h wraz z dobraną dawką WA ale być może Plezi ma rację że istotna jest też ilość wody w systemie więc w temacie właściwym mówię - sprawdzam

czy to racja.

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-zakupem-akwarium-t26166.html

Jedno co łączy kolegów rafika i Pleziorro to to że do klejenia kaseciaków obaj użyli kleju CosmoFen a nie zalecanego CosmoPlast500, a to zupełnie inne kleje.

W obu przypadkach gotowa biologia zatrzymała się na NO2 i nie ruszała dalej.

W obu też przypadkach ruszyła po wymianie nowiutkich kaseciaków sklejonych właściwym klejem i wypłukaniu wszystkiego w baniaku.

Nie mam dowodów że CosmoFen zatrzymuje biologię na II etapie przejścia NO2 do NO3 tylko podejrzenia, ale poza tym że w wodzie bieleje i kaseta wygląda jak upstrzona przez wróble to zawiera THF tetrahydrafuran - co to za swołocz macie tu

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwja4frmiOPKAhXE_ywKHaVCAuIQFggeMAA&url=http%3A%2F%2Fferco.ca%2Fdownload%2Fpdf_en%2Fmsds%2FWeiss%2520Cosmofen%2520Plus%2520PVC%2520Adhesive%2520NA%2520MSDS%2520March%25202013.pdf&usg=AFQjCNH0074DaLkftznE6-HX4vRONljWfQ&sig2=R8Se5pgbhQXx1u36ndNhbw&bvm=bv.113370389,d.bGg&cad=rja

u ludzi powoduje uszkodzenia tkanek i krwawienie.

Czasami lepiej posłuchać co sprawdzone a nie tego co poleca sprzedawca pcv a służy do klejenia okien na zewnątrz chałupy i zawiera jeszcze jakieś zupełnie nie znane środki na UV oraz by klej nie kapał.

Kosztowało to kolegów wykonanie nowych kaset i płukania wszystkiego w baniaku łącznie z piaskiem i kamieniami.

Po tym jak pisze rafik złoże ruszyło w 10 dni nawet nafutrowane i amoniakiem i mięchem i rybkami startowymi ale próba pokaże czy macie rację.