Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
quote=Bike123456;345873

A podłączenie nowego filtra w starym akwa jest bardzo wskazane

Mam problem bo nie mogę podłączyć filtra do tego akwa (brak otworów w pokrywie,brak miejsca na filtr itp). Moge zrobić tak, że naleje do wiadra ok 15L wody z tego akwarium do tego włoże skałke i troche podłoża i w tym wiadrze podłącze filtr ??

Opublikowano
Mam problem bo nie mogę podłączyć filtra do tego akwa (brak otworów w pokrywie,brak miejsca na filtr itp).

Zawsze możesz dać zamiast pokrywy którą masz w tym dojrzałym baniaku szybę i miejsce na podłączenie kubełka się znajdzie ;)...

Moge zrobić tak, że naleje do wiadra ok 15L wody z tego akwarium do tego włoże skałke i troche podłoża i w tym wiadrze podłącze filtr ??

Nie wiem czy to dobry pomysł z tym wiadrem...

Opublikowano
Uruchomilem go normalnie w dzialajacym juz akwarium. Czy po przeniesieniu filtra ( gdzies za ok 2ty) do nowego zbiornika dolac bakterii ??

Fajnie by było gdyby nowy kubełek dłużej niż dwa tygodnie podziałał w dojrzałym zbiorniku,gdzie by osiągnął całkowitą stabilizacje biologiczną...

Potem tylko pyk,podpinasz go do nowego zbiornika z fajnie ułożoną aranżacją :) ...

Jeszcze dodatkowo do nowego zbiornika dolejesz bakterii jak już wspomniał tobie AndrzejWałb,a potem przez tydzień pozostaje jeszcze tylko mierzenie parametrów,jak będą odpowiednie to spokojnie można ryby wpuszczać :) ,jeśli nie będą to trzeba czekać...

Rób wszystko na spokojnie z głową na karku,a obejdzie się bez problemów :)...

W czasie dojrzewania baniaka pomyśl nad odpowiednią obsadą do twojego litrażu,przynajmniej szybciej tobie czas zleci :P ,ale to już zapraszam do innego działu... Pozdrawiam...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! Jestem tu nowy posiadam zbiornik 200l 100dłx50wysx40szer. chciałbym zapytac o filtrację do tego zbiornika. Docelowa obsada to saulosi lub maingano, raczej saulosi w ilości 2+8 lub 3+9. Mam pytanie odnośnie filtracji. Czy jest wystarczająca? czy kupić mocniejszy filtr zewnetrzny ew wewnetrzny. W tej chwili nie mam duzego ruchu wody w zbiorniku gdyż filtr wew wylot ma poprzez deszczownice na tafle wody. gdyż ależy mi na napowietrzaniu

i zarazem ciszy. Czytałem że pyszczaki lubią spory ruch wody, więc pytanie czy cos zmienić/kupic mocniejszy filtr, oraz media filtracyjne jakie włożyc do kubła aby azotany

i fosforany były w normie.

Opublikowano
Niezbedny jest Ci filtr zarowno wewnetrzny jak i zewnetrzny.

Jeden jako mechanik drugi jako biolog.

Albo 2w1. Poczytaj jeszcze na temat wewnętrznych filtrów kasetowych.

Opublikowano

Przed wczoraj wlalem polowe wody wczoraj reszte.

Podlaczylem kubel ktory pracowal w starym malym akwarium. Dodalem bakterie i pozywke . Dzis pierwsze testy :-)