Skocz do zawartości

Zakładam MALAWI 130l. Prośba o pomoc przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szafka wytrzyma , daje ja producent a oni jakby nie patrzec na akwa sie znaja, co do podkladki pomiedzy szafka a akwa to sprawdz w instrukcji, w moim bylo wyraznie napisane zeby nic nie wkladac bo to grozi utrata gwarancji, ja mam wprawdzie Roma 240, on jest w takim plastykowym czyms ze tak powiem. Co do wody to mailuj do dostawcy, chyba United Utilities w Manchester? Ja mieszkam w polnocnej Szkocji, Sccotish Water uzywa chloraminy, zadne odstawanie nie usunie tego, trzeba uzdatniacz typu Prime lub cos w tym stylu

Londo

Edit

Mozesz wlozyc jakas gruboziarnista gabke do srodka tego koszyczka (ja tak mam) tylko trzeba ja co kilka dni czyscic bo sie przypycha i spada przeplyw przez filtr

Opublikowano

Wielkie dzięki Londo - sama kwintesencja rozeznania jaką mamy wodę w kranie.

Niestety muszę być skąpy w informowaniu bo się tu ze mnie naśmiewają że przeglądam strony internetowe wodociągów. A wiele ciekawych informacji można zyskać poczynając od pH i NO3 a skończywszy na procesie odkażania kranówy jaki stosuje ten nasz wodociąg. A to bezpośrednio przekłada się na sposób podmiany wody oraz co dajemy do systemu filtracji w baniaku.

holek co się dziwisz że wiemy - wodę masz z tej firmy co podał Londo a ja zerknąłem tylko by wyczytać iż stosują ozonowanie ale Manchester to duża wieś i jak pęknie gdzieś rura to zapewne dodatkowo ten odcinek odkażają innym cholerstwem.

Tu masz opisy bardzo dokładne i nawet nr telefonu więc zadzwoń i poproś o aktualne parametry i jaka jest technologia uzdatniania wody w twojej wsi oraz co stosują jak wymieniają zawór czy odcinek sieci - czym odkażają? -tu masz link

http://www.unitedutilities.com/Bacteria-in-water.aspx

to duża firma i w różnych miastach może być różny proces uzdatniania.

Na pewno najlepiej jakbyś lał wodę przez korpus 10" z wkładem węglowym - wtedy nigdzie nie musisz dzwonić i nie trzeba żadnych chemicznych uzdatniaczy kranówy.

Opublikowano

Dzięki za kolejne podpowiedzi. Tak Londo, podlegam pod United Utilities, Manchester.Wysłałem maila do do dostawcy wody o więcej informacji o mojej wodzie.

Deccorativo, wody nie mam z tej firmy co Londo, inny dostawca.

I wcale nie musisz być skapy w podawaniu informacji. Jesli juz ktos wie o co kaman z tą wodą to może sie śmiać ale jak dla mnie, nowicjusza to każda uwaga i informacja jest mile widziana, jestm bardzo wdzięczny.

W weekend zalewam baniak. Mam nadzieje że wszystko bedzie OK.

Czy w każdym koszyku w filtrze zewnetrzym powinienem uzyć włókniny jak w linku?

4,6,8,12,16,20 COMPATIBLE FLUVAL105/106/205/206 POLISHING PADS | eBay

Opublikowano

Nigdy nie miałem takiego Fluvala ale patrząc na przepływ wody przez ten kubeł to dałbym te wkładki z włókniny tylko na wierzch najwyższego koszyka tuż przez powrotem wody do baniaka.

Te wkładki wymagają częstej wymiany a to wiąże się z otwieraniem kubła.

Podają co 7-10 dni wymieniać :( :( trochę upierdliwe rozwiązanie.

Może koledzy którzy mają takie kubły podpowiedzą ci jak oni mają.

Na start biologii nie powinno być w kuble zeolitu i węgla tylko gąbki i złoże biologii.

Co do zalewania baniaczka to się cieszę:D

Nie zapomnij o podkładkach pod kamienie na dno szkiełka, potem kamienie ustawiasz potem płukany piasek , potem poziomowanie baniaczka bo jak wody dużo to ciężko poziomować a na koniec lej wodę.

Opublikowano

Ja mam fluval 405 i w nim nie mam włókniny za często trzeba je wymieniać mam tylko samą ceramikę...nie wiem jak u ciebie ale ja w kubełku mam w standardzie takie dwie duże gąbki i je tylko przepłukujesz(woda z baniaka) tak raz na 6 mies.+ceramikę bynajmniej ja tak robię.Na wlocie do biologa mam prefilter.

Opublikowano
  holek napisał(a):
Masz na mysli gabki obok koszykow po dlugosci calego filtra

Tak gąbki obok koszyków tylko je w tym fluvalu 405 posiadam, i ceramikę- włókniny nie posiadam bo zbyt często musiałem kubełek otwierać a tak jak masz prefiltr na wlocie to ja tak jak pisałem te gąbki +ceramikę płuczę raz na 6 miesięcy.

Opublikowano

Ja mam fluvala 306, w zestawie byly 4 gabki te z boku koszyka ( wlot wody) i takie 2 w miare grube gabki na gorny dzielony koszyk ( ostatni koszyk przez ktory przeplywa woda) i nie pamietam co jeszcze ale na 100% zadnej wlikniny nie bylo. Teraz mam tylko te 4 gabki obok koszykow i w dwich dolnych matrix( tak di okolo polowy koszykow) i na gorze wegiel aktywny

Opublikowano

Spoko, juz przestroge taka dostalem :).

Wlokniny nie mam zamiaru wkladac. Na poczatek tylko zloze bakteryjne i gabke do koszyka bo akurat mam do wykorzystania.

-- dołączony post:

Dopiero pozniej dorzuce zeolit albo wegiel, bede czytal co bedzie dla mnie lepsze :)