Skocz do zawartości

Zakładam MALAWI 130l. Prośba o pomoc przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poproś wodociągi o Water Quality Report 2015 bo jeszcze nie opublikowali tam masz podane pH od razu będziesz miał jasność. Na szybko i z Polski patrząc w 2011 roku miałeś pH 7,8 wątpię by spadło poniżej 7,6 a to już miodzik dla nas,amoniaku też żadnego nie było - no ale to parę lat temu. Biologia jak ruszy na pewno jeszcze podniesie pH

Taka rada - zostaw parametry wody w spokoju i nic nie kombinuj by ją zmieniać.

Proces biologicznego dojrzewania baniaka zmienia bardzo parametry i bez tych grysów i sody po zakończeniu dojrzewania będzie wszystko bardzo dobre dla Malawi. Wodę masz ozonowaną więc nawet uzdatniaczy kranówy nie musisz używać. Daj te wkłady co pisałem do kubła- piasek wypłucz i tą skałę i lej wodę do szkiełka.

Wkłady jak sugerowałem i to wystarczy.

Opublikowano

A moja rada słuchaj deccorativo bo mi pomógł surowego baniaka z rybami uruchomić :)

Wszystkie ryby zdrowe a biologia ładnie ruszyła.

Opublikowano

Wielkie wielkie dzieki za rady. Filter uzupelnie tak jak piszesz, deccorativo. A wode moge lac bezposrednio z kranu, czy odstawic na dobe zeby odparowal chlor?

Suricade, mozesz podeslac linka jak taka gabka ma wygladac, od gory zamknieta? I rozumiem ze z koszyk po prostu usunac i juz nie zakladac?

Podkladke mam, cos na podobe recznikow papierowych ale grubszy material, a dokladnie taka gabka do wchlaniania plam olejowych :)

Opublikowano

Jak patrzę na te szafkę to nie wiem czy to jest specjalnie pod akwarium.

Sprawdziłbym na pewno czy płyta z tyłu jest dobrze przybita i dobrze usztywnia konstrukcje.

co prawda to tylko 130l ale jak sie nakladzie kamieni do srodka plus ciezar szkla plus pewnie w tej szafce tez cos bedzie to robi sie ciezar.

Opublikowano

Gąbka coś takiego

0ab884d48d6d629b3d7747329a24288c,62,37.jpg

Kształt i kolor dowolne (zamknięta od góry), jeżeli masz wybór gęstości 45 ppi , na wysokość ok 15 cm, zmierz również szerokość rurki po zdjęciu koszyka ( który usuwasz ) .

Opublikowano

Witaj.

Jeśli ten fitr ma być jedynym filtrem i pełnić również rolę mechanika, możesz porobić dodatkowe otwory w rurce, do wysokości gąbki. Gąbka będzie wtedy zbierała nieczystości na całej powierzchni.

Wodę masz ozonowaną, nie chlorowaną, więc możesz lać prosto z kranu, również przy podmiankach.

Opublikowano

Szafka jest w komplecie z akwarium. To jest zestaw, ktory kupilem uzywany, mozecie sobie zobacZy w google Fluval F90.

Planuje dokupic filtr mechaniczny Eheim 2012

A skad wy to wiecie ze wode mam ozonowa??

Przy podmiankach dodawac jakies uzdatniacze po prostu "czysta kranowa"?