Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodzi o moc, a oto,że gąbka nie jest obudowana przez to ciąg mniejszy bo zaciąga całą powierzchnią gąbki. Gdyby gąbka była obudowana tak jak np. aquael fan lub ten chinczyk z linka to imho ciąg byłby lepszy

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc Panowie problem został w 100% rozwiązany innym układem. Do aquaela dołożyłem pojemnik z zestawu i wlozylem wate filtrującą dość niedbale. Tak ze ciąg filtra jest na tyle duży że nie zasysa ryb i piasku a same nieczystości, wszystko zostaje w pojemniku i nawet przy czyszczeniu nie będą wypadac resztki. Foto nie za wspaniałe ale efekt widać ???

IMAG1272.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zapomniałem co to jest sprzątanie w akwarium odchodów. Samo się sprząta. Miałeś rację jaras, teraz tylko raz na jakiś czas wate wyczyścić i po problemie ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

U siebie zrobiłem tak samo ale w pojemniku prócz włókniny mam jeszcze gąbkę a zasys mam trochę nad dnem. Mimo to świetnie daje rade. Woda super czyściutka, filtracja luks, brak plątających się klocków po dnie. Dziś po tygodniu takiej filtracji, gąbkę doczyściłem, ale włókninkę wyrzuciłem, bo wyglądała strasznie - cała brązowa oblepiona farfoclami.

Dziś po czyszczeniu zmieniłem układ w kubełku. Pierwsze całość wali po gąbce 45 ppi, następnie włóknina, a na koniec gąbka 20 ppi grubości 1cm, (tylko po to żeby włóknina przypadkowo nie blokowała przepływu)

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
Dnia 7.02.2016 o 21:37, led4grow napisał:

Aquaszut turbo 750N + kaskada FZN-3 1200/l nie dadzą rady wydmuchiwać?

Ja w swojej 240 mam jebao rw-8 chodzi na 1 biegu i ładnie wszystko zamiata pod zasys.

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem podobne ustawienie jak ma Mucha i widzę ze jest lepiej , znacznie mocniejszy zasys jest przynajmniej tak się wydaje ... zobaczymy kiedy się zapcha wata ...i czy zda to egzamin na dłuższa metę.