Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

rurka.jpg.a16f3c13cd61bf5c719b04321a78a0a0.jpg

Mi szanowny AndrzejWalb poradził coś takiego. Głowicę zostawiasz tak jak masz. Do niego podpinasz takie dwie pełne rurki jak na zdjęciu i dopiero gąbke z rurkami-koszyczkami. Głowica faluje powierzchnią, a gąbkę masz przy dnie. Spróbuj, może zadziała.

U mnie po kilku dniach mimo to powstawał mi filtr bakteryjny, ale gówienka ładnie wyłapywała gąbka a film, rozbijałem bąbelkami.

Ale że bąbelki długo fruwały nawet po wyłączeniu napowietrzania co mnie drażni, czekam na zamówiony skimmer :)

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
2 godziny temu, mareckee napisał:

rurka.jpg.a16f3c13cd61bf5c719b04321a78a0a0.jpg

Mi szanowny AndrzejWalb poradził coś takiego. Głowicę zostawiasz tak jak masz. Do niego podpinasz takie dwie pełne rurki jak na zdjęciu i dopiero gąbke z rurkami-koszyczkami. Głowica faluje powierzchnią, a gąbkę masz przy dnie. Spróbuj, może zadziała.

U mnie po kilku dniach mimo to powstawał mi filtr bakteryjny, ale gówienka ładnie wyłapywała gąbka a film, rozbijałem bąbelkami.

Ale że bąbelki długo fruwały nawet po wyłączeniu napowietrzania co mnie drażni, czekam na zamówiony skimmer :)

Przed chwilą skołowałem coś takiego.

IMAG1213.jpg

Opublikowano (edytowane)

To może skróć o jedną rurkę, bo tak jak polecają inni, między dnem a gąbką 5cm luzu. Chyba że masz małe ryby to nie będzie im to zagrażało ani przeszkadzało. No i obserwuj czy takie coś spełnia Twoje oczekiwania. A jak masz głowicę zaraz pod powierzchnią wody, to zamiast tego lejka na wylocie, skieruj sam wylot na środek tylnej szybę. Wtedy ruch tafli wody będzie spory i porównaj czy nie lepszy niż przy obecnym ustawieniu

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Na parę dni zostawiam jak na ostatnim foto. Jeśli będzie źle pokombinuje dalej abybskroic o jedną rurkę, ewentualnie usunę płetwe z wylotu i zobaczymy co będzie dalej.

Opublikowano

Teraz powinno być lepiej. Ja w swoim baniaku 240l. miałem taki filtr i sprawował się doskonale, bo przez to, ze gąbka zabudowana to ciąg lepszy http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-jp-024f-1200-l-h-do-akw-180-350l-i6554563984.html. tylko, że trochę go przerobiłem. A mianowicie wszystkie otwory zasysowe zakleiłem i wypaliłem nożem tylko pięć poziomych szczelin przez całą szerokość przodu o szerokości około 2mm. coś jak AQUAEL FAN tylko że w poziomie. Ewentualnie można pomyśleć o zmianie na Fan

Opublikowano

Zaraz dokupienia skondensowanego eihem 350 który jest zachwalany, dam go z drugiej strony aby zawracal wodę i zobaczymy co bedzie. Narazie zostaje to co jest.

Opublikowano (edytowane)

Po obserwacjach gowienka dalej zalegają w kącie, mechanik nie wyłapuje wszystkiego, i w rogu się zbierają? zmniejszylem o jedną rurkę bez dziur, dalem wyżej ok 5 cm od dna gąbke.

Edytowane przez Mucha
Opublikowano
8 godzin temu, Mucha napisał:

Po obserwacjach gowienka dalej zalegają w kącie, mechanik nie wyłapuje wszystkiego, i w rogu się zbierają? zmniejszylem o jedną rurkę bez dziur, dalem wyżej ok 5 cm od dna gąbke.

Obserwuj co będzie dalej,jeśli nie będzie poprawy to pora zacząć myśleć nad falownikiem...

Masz może fotkę gdzie ten brud się zbiera?

Opublikowano
9 godzin temu, jaras napisał:

Kolega pisał, że pod gąbką. Więc na moje to nie wina cyrkulacji a słabego ciągu mechanika

No właśnie tak mi się coś też wydaje, założyłem większą i gęstszą gabkę, bo ta oryginalna mo zdaniem za duże ma oczka. Ale AQ turbo 2000 bynajmniej więc mocy raczej mu nie braknie.