Skocz do zawartości

Valisneria jak zasadzic, żeby przetrwała?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie rybska powyrywaly "trawki" I co chwila jakąś pływającą wyrzucalem. W końcu przyszła zmiana gatunku roślinności I teraz w małym gąszczu bez rzadnego nawozu - chętnie kotne przesiaduja... więc dla osób szukających w tym biotopie conieco zielonego krótko : DA SIĘ :)

post-16346-14695729690311_thumb.jpg

Opublikowano

Mogę dodać, od siebie, że valisneria w moim zbiorniku nada ma się dobrze chociaż rośnie wolniej od kiedy zamieniłem jedną z jarzeniówek na niebieską. Anubiasy są regularnie wyrywane ale nie zjadane. To samo z bolbitisem.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Posiadziłem u siebie krzaki Valisnerrii i anubiasu, jedno i drugie narazie pogryzane. 
Valisneria co chwile wszędzie lata po zbiorniku, ale może z czasem się rybki przyzwyczają do zielonego kolegi :) Anubias też stracił pół liscia. 

IMG_7910.JPG

Opublikowano

Anubiasa nie sadzi się w piasku tylko korzeń na wierzchu przytwierdzasz żyłką wędkarską lub sznurkiem do skały, co do Valisnerii to dobrze posadzona ale delikatna roślina dlatego lata po baniaku, jak nie zjedzą ją ryby będzie sukces:-)

Opublikowano
Dnia 7.02.2017 o 09:49, pablojogi napisał:

Anubiasa nie sadzi się w piasku tylko korzeń na wierzchu przytwierdzasz żyłką wędkarską lub sznurkiem do skały, co do Valisnerii to dobrze posadzona ale delikatna roślina dlatego lata po baniaku, jak nie zjedzą ją ryby będzie sukces:-)

Nie poczytałem i wsadziłem. Dzięki za uwagę :) 

Opublikowano

Myślę że najważniejsze jest to żeby rośliny były w zbiorniku od startu jeszcze przed rybami .Dobrze się wtedy ukorzenią i maja wieksza szanse przetrwać. Oczywiście nic nie jest pewne i zależy to od obsady ;) . U mnie dobrze s pisywala się wglebka wodna przy lustrze wody. Jeszcze przed wprowadzeniem ryb zarosla całe lustro wody . Po wprowadzeniu ryb znikło z czasem 2/3 jej ilości Ale jednak część się utrzymała . Pięknie widać było fotosyntezę , a i ryby reguralnie uzupelnialy sobie nią dietę . 

Dnia Tuesday, February 07, 2017 o 09:05, niedzielek napisał:

Posiadziłem u siebie krzaki Valisnerrii i anubiasu, jedno i drugie narazie pogryzane. 
Valisneria co chwile wszędzie lata po zbiorniku, ale może z czasem się rybki przyzwyczają do zielonego kolegi :) Anubias też stracił pół liscia. 

IMG_7910.JPG

Jak kolega wyżej pisze . W piasku korzeń anubiasa  z czasem stanie się martwy a roslina padnie  .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie od 2 miesięcy rośnie jak szalona. Na zdjęciu poniżej widać 2 nowe odrosty - czyżby zaczęła się ekspansja :)

v3.thumb.jpg.0e723467804365c4afcb5989e6692c02.jpg

Generalnie zostało wsadzonych 7 sadzonek, które do dziś rozrosły się o jakieś 300% v2.thumb.jpg.967e1f83a684a7f0a64a062a79012c41.jpg

Oczywiście nie bez znaczenia jest również fakt, iż mieszkańcy to mięsolubna tanganika, ale jeszcze przed wpuszczeniem było widać że roślina się przyjęła i rożnie

Oświetlenie to diody power led 3 W RGB + 5 x 6500K + 5 x 10000K. Obecnie światło białe ustawione na 80 % , czerwone i niebieskie - około 30 % w szczytowym momencie . Zmniejszenie  mocy światła z 90 do 80 procent poskutkowało zastopowaniem wzrostu widocznych na zdjęciach glonów (chyba okrzemek)

Nawożenie - raz w tygodniu niecała miarka Easy-Life Profito 

Czas pokaże jak będzie dalej :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zastosowałem pewien patent w moim właśnie startującym zbiorniku. Położyłem na podkładzie pod kamieniami siatkę ogrodową taką z oczkami około 1,5cm. Korzenie poprzeplatam między tymi oczkami i mam nadzieję że co do sprawy wyrywania to ryby nie dadzą radę. Sadzenie zacznę po dojrzeniu wody.

IMG_20170520_190815.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Zygi napisał:

mam nadzieję że co do sprawy wyrywania to ryby nie dadzą radę.

Nie to żebym ci nie wierzył :Dale nie znasz możliwości tych ryb. Z sadzeniem poczekaj aż ryby zajmą rewiry i pokopią dołki wedle własnego widzimisie:D.

Jak nie poczekasz a wsadzisz rośliny jak tobie odpowiada i przypadkowo będzie to kolidowało  z miejscem na dołek które wybierze ryba to nie ma takiej opcji by roślina nie został odkopana aż do tej siatki i korzenie odplątane albo od razu ucięte przy samej d... no może jak wpuścisz takie 3cm rybki to ci na początku darują. Jak podrosną i zaczną obierać rewiry nie ma bata.