Skocz do zawartości

Tropical Malawi - co z nim nie tak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sam karmiłem tą karma i to długo. Oceniam ja tak jak wcześniej pisałem. Penego składu i proporcji nie znamy i dotyczy to karm tanich i drogich. Piszę te uwagi bo pytacie a nie żeby wydrenować Wam portfel ;-). Ryby źle karmione w młodości są dotknięte tym przez całe życie. Powiem wam w sekrecie, że tak na prawdę jedynym argumentem za stosowaniem tańszych karm jest to ze są tańsze ;-). Cena zaś nie bierze się z niczego. Zauważcie, że chwalone są karmy różnych producentów. Podobnie jak u psa zauważyć można gorszą sierść i słabszy wzrost gdy są młode. Tak samo obserwacje doświadczonych akwarystów pozwalają coś wywnioskować o rybach. Jednak finalnie decyzja należy do Was. Ja bym Malawi nie kupił jeśli go jeszcze nie mam i nie karmił nazbyt często gdybym miał. Gdybym wydedukował coś innego. Miałbym więcej kasy dla siebie :D.

Cena czasami bierze sie z .... marki. Wiem dokladnie, ze w sklepie mozecie kupic produkt sprzedawany pod marką własną sieci i jest on tańszy od identycznego markowego.

Tak jest w spożywce, farbach. To moge napisać bo to znam dokładnie.

Tutaj moze być podobnie podobne produkty moga mieć różną cene bo:

1. maja znaną markę i można pracować na wyższych marżach

2. są produkowane w miejscach o wyższych kosztach pracy

3. faktycznie mogą mieć lepszy skład

Generalnie produkty premium są wyżej marżowane.

W przypadku karm moze być podobnie. Producent postrzegany jako gracz lokalny nie powalczy wyższą ceną, może powalczyć jakością. Nie zawsze więc jest tak, że drożej to lepiej. Czasami wręcz odwrotnie.

Opublikowano

Ty już wybrałeś ;-) kupuj wiec Malawi. Na koniec dodam tylko, że w tym przypadku odnośnie renomowanych karm jest pkt 3 oraz to że w świecie karm nie ma prostego przełożenia na zwykły rynek bo gdybyś zrobił sondaż to jestem przekonany że większość akwarystów zna lepiej obecny od lat Tropical niż renomowane firmy które ogółowi są obce. Po drugie rozbieżność pomiędzy ceną dobrej karmy z Tropical czyli spiruliny 36% i gorszych jest tez bardzo duża i na poziomie karm osi NF itp. To składniki robią w nim cenę bo to pożądana karma . Nie piszę, że jest drogi to dobry ale że jest drogi ale dobry ;-).

Opublikowano
Ktoś sie orientuje czym karmią ryby na przyjeziornych hodowlach ? Może właśnie Tropicalem malawi ? ;-)

W rejonie tym sporo kosztów pochłania transport, dodając cenę sprowadzonego pokarmu nawet najtańszego nic by nie zarobili.