Skocz do zawartości

Akwa 30x9,8x6,5cm - pierwsze kamienie w akwa - model 1:10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podłączę się do reszty - to przepiekny zbiornik a te kamulki wyglądają tu tak jakby przypadkiem powypadały z ciężarówki. Ja na styropian wysypałbym piasek budowlany i ułożył 2-3 grupy płaskich kamulców (na płasko). Ale to kwestia gustu, opcji masz wiele, dobrze wyglądają takie grupy które są jednolite kolorystycznie. Masz zbyt piekne akwarium dla tego co tam teraz w środku siedzi.

Opublikowano

patrząc na te zdjęcia odnoszę wrażenie jak bym patrzył na miniaturowy zbiorniczek, też tak macie?

a co do kamieni to moim zdaniem najpierw 2cm styropian pod akwarium, później 1-2cm styropian na dno akwarium, najpierw piasek później kamienie tylko jakieś inne np. piaskowiec, albo wapień albo jeszcze inne ale te co masz ot usuń bo szpecą, przynajmniej w moim uznaniu ale o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

a co do kamieni to moim zdaniem najpierw 2cm styropian pod akwarium, później 1-2cm styropian na dno akwarium, najpierw piasek później kamienie

Nie zgodzę się. Najpierw styropian, później kamienie, później piasek. Kamienie muszą mieć pewną podstawę. Jak poukładasz na piasku, a ryby je podkopią, to... no :D

Opublikowano

19465.jpg

Przyznaje że popełniłem małe oszustwo. Model akwa stał na stoliku a tło robiła mała deska.

Model w skali 1:10 ( 30x9,8x6,5 ) powstał ze względu na obawę że jak będę się bawił w

układanie kamieni w akwa i jak coś się opsunie to nawet styropian nie pomoże.

W tym miejscu wielkie dzięki dla thewalda któremu spodobał się pomysł

sklejenia modelu, na którym można popracować bez obawy o zbicie

Choć miał trochę opory, bo jako były modelarz stwierdził że będzie

przekłamanie, bo szyba na miniaturę jest za gruba ( 4mm) i nie oddaje

skali. Ale jako że szybki 1,2mm nie było z małym oporem skleił powyższe.

Dzięki modelowi będę mógł wypracować optymalne zestawienie, oszczędzając akwa.

Przepraszam tych których wprowadziłem w błąd i mam nadzieję że nie oszczędzicie swoich komentarzy w następnych osłonach.

Gratuluje tym którzy zwietrzyli podstęp.

cdn

Opublikowano

ze względu na podjęcie decyzji o wykonaniu tła diy z styropian +cersanit, na razie zrezygnowałem z wersji próbnych w modelu, pierwsze próby szły

nieźle, ale jak odwiedziłem kamieniarzy i podźwigałem trochę kamienie

wielkości proporcjonalnej do akwa, to stwierdziłem że największe jakie zakładałem włożyć są naprawdę ciężkie. :? Tło zakładałem zrobić z cienkich płyt piaskowca, ale większe możliwości da na pewno tło diy.