Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego, możesz spróbować dać gąbkę pod magnes od strony szyby ( tak wygłuszałem JVP-202). U mnie coś tam słychać ale dla mnie wcale głośno nie jest mimo, że akwarium w sypialni.

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie RW-15 w trybie falowania W1 na 4 biegu jest słyszalna tak metr od akwarium.

Wieczorem kiedy pompa przełączy się w tryb nocny również jej nie słychać, mam akwarium w pokoju i nie narzekam. Jest cicho, poprzedni JVP i Tunze były głośniejsze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kupiłem przez internet ale na szczęście w Poznaniu, W po weekendzie wlecę do nich i pogadam. Może da się sprawdzić inny egzemplarz, a jak nie to zmienię na coś innego. Wybór mają spory. Tunze też. Ten poziom hałasu jest dla mnie zbyt irytujący. Sprawdzałem gąbkę i nie pomaga niestety. Dżwięk jest ten sam nawet po odklejeniu całkiem od szyby. Dzięki wszystkim za komentarze.

Opublikowano
Dotychczasowa cisza narurowca została zaburzona wyraźnym buczeniem. nawet na pierwszym biegu słyszę z odlełości paru metrów

Mój WP40 nie jest bezgłośny, ale żeby z kilku metrów go było słychać to nie.

Być może trafił Ci się jakiś trefny egzemplarz. W końcu to chińczyk, więc ma prawo:)

Opublikowano

A ja zaczynam zauważać że starsza wersja czyli WP jest lepsza od RW ;-) Chociaż nie to żebym na RW narzekał, a szczególnie na jego głośność.

Opublikowano

Wymieniłem pompę bez problemu. Przy okazji polecam Reef Poznań. Bardzo sympatyczny kontakt z panem właścicielem.

No i jest super. Nie jest totalnie bezgłośnie, ale nie jest to dźwięk zwracający uwagę.

Zauważyłem, ze na magnesach w tym egzemplarzu jest inna guma. W tej poprzedniej były to jakby przyssawki nałożone na magnesy. Można je było zdejmować. Tutaj są tylko karbowane pierścienie z gumy na zewnętrznej krawędzi magnesu, przyczepione na stałe. Jakaś inna partia ;)

Pompa chodzi w trybie ciągłym na pierwszym biegu i na długości 240 jest moc. Cały syf poderwany. Nie sądzę, żebym miał potrzebę przełączać na drugi bieg, więc nie wiem czy nie za dużą kupiłem ;) Ryby póki co przeniosły się w przeciwległy koniec akwarium, ale mam nadzieję, że przywykną.