Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki za OT...

Może i mu ciasno ale powiem tak. kupiłem go jak miał ze 2cm, to jedna z moich pierwszych rybek. Kupiłem go jako zwykłego niebieskiego a okazał się nim być ten gigant. Szkoda mi się go pozbywać a i on już od małego ze mną kilka lat.

Rozumiem że glonojad jest z tobą od paru lat(wiem coś o tym bo sam miałem taki dylemat parę lat temu w małym zbiorniku roślinnym),ale musisz też brać pod uwagę nie tylko jego duże rozmiary pod względem baniaka którego posiadasz,ale i całkiem inne parametry wody,żywienie itd w których żyje ta ryba...Na pewno znajdziesz dla niego nowy dom,może przygarnie go ktoś z twoich znajomych,przynajmniej będziesz wiedział że ma się dobrze,odpowiednie warunki no i w każdej chwili możesz wpaść do znajomego go zobaczyć ;)

Ps...Poza tym to pozbył bym się tego korzenia,bo może zakwaszać wodę puszczając barwniki do niej,no chyba że jesteś pewny że ich nie wydziela,no i parametry wody masz odpowiednie pod nasz biotop...

Opublikowano

"... no chyba że jesteś pewny że ich nie wydziela,no i parametry wody masz odpowiednie pod nasz biotop...

a no tego pewny nie jestem ze nie wydziela i jie wiem jak z moimi parametrami Nigdy niczym ich nie badałem bo ja na razie laik a na jakieś super testy do wody w chwili obecnej funduszy nima :/. Ale wyczytałem że piaskowca robią dobre PH dla tego hiotopu to i je nabyłem. Z Glonusiem chyba tak zrobię jak piszesz. A korzeń dziś trafi do piwnicy w zamian za ewentualnych nowych kilka kamieni , skał

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Tę "sztuczną skałkę" też możesz usunać nie pasuje kolorystycznie i ma zbyt regularny kształt.

Już jadę z towarem (sztuczna skala i konar) do piwnicy w zamian wezmę do góry kilka innych kamieni ze starego akwa i skłania będzie ponlewej

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
" i nie wiem jak z moimi parametrami Nigdy niczym ich nie badałem bo ja na razie laik a na jakieś super testy do wody w chwili obecnej funduszy nima :/. Ale wyczytałem że piaskowca robią dobre PH dla tego hiotopu to i je nabyłem.

trzeba było zamiast piaskowca i korzenia kupić 1l TMBT:D

Leszku:D to nic nie kosztuje tylko kilka kliknięć myszką , a bez testów wiadomo że jest .:( :( :( :( :(

Twoja kranówa w grudniu 2015 miała

pH - 7

NO3 - 38,5 mg/l +/- 7,7 mg/l a to raczej woda nie dla ryb jak dla Malawi raczej bojownik i glonojad wytrzymają:D no i dorosły człowiek musi wytrzymać - niemowlaki już niekoniecznie

http://www.pwikpiaseczno.pl/jakosc-wody.html

EDIT

Jak się popełni błąd to się przyznaję. Piaseczno ma doskonale obadaną wodę a ja spojrzałem na parametry wody z ujęcia wody surowej w Orzeszynie ,natomiast jest ona pompowana do kilku stacji uzdatniania i ta SUW dla Piaseczna ma już zdecydowanie poprawione parametry co widać w kolejnych raportach.

Tak więc należy się spodziewać że masz

pH 7,6

NO3 - 4,5 ppm

co zupełnie zmienia sytuację tak dla ryb jak i ludzi.

Szacun- twoje wodociągi odwalają kawał dobrej roboty.

sorki za wprowadzenie błąd.