Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.

Mam taki sam baniak jak Ty, po przeczytaniu wielu wątków i postów dotyczących filtracji zdecydowałem sie na JBL e901,(zależy ile sianka chcesz przeznaczyć, ale myślę ze na biologię nie ma co załować) co prawda nie mogę o nim za dużo powiedzieć bo dopiero wystartował i go poznaje, ale jeśli chodzi o głos pracy to jest praktycznie niesłyszalny. Mam go schowanego w komodzie, a łóżko mam w zasadzi 30-40 cm od komody i zasnąć można spokojnie :P także pod tym względem polecam. Myślę ze z biologią też będzie ok wystarczy wrzucić jakieś bakterie dać pożywkę i będzie hulal. Ale to juz zależy od Ciebie, poczytaj sobie jeszcze na spokojnie, jest wiele tematów o filtrach. Pozdrawiam;)

Opublikowano
A możesz napisać czemu bo ja mam go już 6 lat (ten "nowszy" z dopiskiem profesional ;)) i złego słowa nie powiem jako o biologu.

No własnie: dlaczego? Ja ze swojego też byłem bardzo zadowolony i złego słowa nie powiem. Teraz mam kaseciaka a Unimax 250 leży i czeka na swoje czasy - żal mi się go pozbyć bo jest naprawdę dobry.

Ale ciakaw jestem skąd taka zła opinia na jego temat...

Opublikowano
No własnie: dlaczego? Ja ze swojego też byłem bardzo zadowolony i złego słowa nie powiem. Teraz mam kaseciaka a Unimax 250 leży i czeka na swoje czasy - żal mi się go pozbyć bo jest naprawdę dobry.

Ale ciakaw jestem skąd taka zła opinia na jego temat...

Dlaczego zająłeś miejsce w baniaku kaseciakiem mając podobno taki dobry filtr?

Opublikowano

Wyczuwam w Twoim pytaniu ironiczną zaczepkę... Rozumiem, że nie chcąc merytoryćznie odnieść się do mojego pytania odpowiadasz pytaniem na pytanie. Sprawa jest bardzo prosta: obecne akwarium stoi w takim miejscu, że nie mam możliwości podłączenia filtra kubełkowego. Musiaałbym przerabiać cały mebel a i tak trudno byłoby znaleźć miejsce pod blatem nie mówiąc o braku fizycznej możliwości ulokownia węży. Mógłbym to zrobić zmniejszając wymiary akwarium a tego nie chciałem robić..

Nie wiem czy takie wyjaśnienie ci wystarczy? Myślę, że powinno i na tym zakończmy OT. No chyba, że wyjaśnisz powód swojej krytyki Unimaxa?

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej w przy obecnym ustawieniu baniaka nie mam szans na podłączenie kubełka. Druga sprawa to to, że w czasie kiedy uruchamiałem ten zbiornik Unimax pracował w innym akwarium, które zlikwidowałem jak obecny był już zarybiony.

Kaseciaka też wszystkim polecam choćby dlatego, że jest bardziej uniwersalny od kubełka. Dobrze przemyślany wcale tak dużo miejsca nie zabiera w akwarium i można w nim pochować cały osprzęt i jest praktyczniejszy w obsłudze i czyszczeniu.

A ja nadal chciałbym się dowiedzieć jaki jest powód krytyki Unimaxa - tak z czystej ciekawości. Może KarolSiemki napisze coś więcej o swoich spostrzeżeniach?

Opublikowano

A ja nadal chciałbym się dowiedzieć jaki jest powód krytyki Unimaxa - tak z czystej ciekawości. Może KarolSiemki napisze coś więcej o swoich spostrzeżeniach?

Owszem napiszę.

Potwierdzam że pracował cicho i swoją funkcję filtracyjną spełniał dobrze. Chodzi mi o konserwację tego filtra, czyszczenie czyli wyłączanie otwieranie kubka oraz odłączanie węży. było to dla mnie uciążliwe mało praktyczne i często rozlewała mi się woda i to od nowości.

Co prawda owy filtr kupiłem około 10 lat temu może jeszcze dawniej i nie twierdzę że nic się od tamtej pory nie zmieniło ale ja z tego filtra zadowolony nie byłem i więcej go nie kupię.

Taka jest moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać. :cool:

-- dołączony post:

Ja ze swojej strony mogę polecić filtry Aquael'a.

Nie ujmując oczywiście firmie Aquael bo mam i miałem wiele sprzętów z tej firmy i tylko z tego jednego filtra nie byłem zadowolony.

Opublikowano
Owszem napiszę.

Potwierdzam że pracował cicho i swoją funkcję filtracyjną spełniał dobrze. Chodzi mi o konserwację tego filtra, czyszczenie czyli wyłączanie otwieranie kubka oraz odłączanie węży. było to dla mnie uciążliwe mało praktyczne i często rozlewała mi się woda i to od nowości.

Co prawda owy filtr kupiłem około 10 lat temu może jeszcze dawniej i nie twierdzę że nic się od tamtej pory nie zmieniło ale ja z tego filtra zadowolony nie byłem i więcej go nie kupię.

Taka jest moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać. :cool:

-- dołączony post:

Po tym co piszesz zupełnie nie rozumiem Twojego wcześniejszego stwierdzenia - bardzo radykalnej opinii: "(...)był to najgorszy i najmniej praktyczny filtr jaki miałem"

Kompletnie nie rozumiem tego co piszesz. Przecież otwieranie tego kubełka jest bardzo łatwe i wygodniejsze niż w wielu innych filtrach kubełkowych a zasada działania klamer jest praktycznie taka jak przy większości filtrów. Mało tego plastiki są znacznie lepsze niż np w innych filtrach. Kolejna sprawa to odpinanie węży. Przecież węże Unimaxa można odpiąć bez rozlewania wody bo jest baypas. Nie ma więc mowy o rozlewaniu wody... Dziwne to co piszesz.

Z Twoich wyjaśnień wnioskuję, że nie bardzo radziłeś sobie z obsługą tego filtra ale jak zauważasz: "pracował cicho i swoją funkcję filtracyjną spełniał dobrze"

Nie wiem więc dlaczego tak kategorycznie odradzasz ten filtr. Osoby czytające Twój poprzedni wpis a nie znające tego filtra uznają, że jest beznadziejny a to nie prawda.

Radzę zastanowić się dobrze zanim napiszesz coś jeszcze i wyrazisz swoją opinię. A jeśli już to bądź rzetelny i opisz dokładnie dlaczego tak uważasz. Bo wychodzi na to, że jednak filtr jest dobry tylko jego konstrukcja Tobie nie przypadła do gustu. Albo może miałeś trefny egzemplarz...

A jakiego teraz filtra używasz?

I jeszcze jedna uwaga: mowa to o filtrze kubełkowym Aquael Unimax 250 i 10 lat temu chyba go jeszcze nie było w produkcji... Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Opublikowano

Kolega się denerwuje jak ktoś ma inne zdanie? Cóż...

Na temat tego filtra napisałem już wszystko co miałem do napisania.

I jeszcze jedna uwaga: mowa to o filtrze kubełkowym Aquael Unimax 250 i 10 lat temu chyba go jeszcze nie było w produkcji... Poprawcie mnie jeśli się mylę.
P.S. Mylisz się bo były ;)
Opublikowano

Ależ ja się ni denerwuję. Ja jestem zaskoczony tym co piszesz i tyle... Na podstawie tego co tu piszemy inni wyciągają wnioski i kierują się w swoich wyborach. Dlatego uważam, że albo piszmy rzetelnie i dokładnie albo wcale bo zdawkowe slogany niczego nie wnoszą.

Dzięki za informację.

Kończę i przepraszam za OT.