KarolSiemki Opublikowano 18 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam! Od jakiegoś czasu mam chęć założyć swoje pierwsze akwarium dla pyszczaków. Mam standardową 240 litrówkę i pytanie dotyczy wydajności filtrów które posiadam: zewnętrzny-Eheim CLASSIC 2215 wewnętrzny-AQUAEL TURBO FILTER Czy to wystarczy? Pomijając wkłady filtracyjne. Chodzi mi o wydajność pomp w tych filtrach czy powinienem wymienić na wydajniejsze. Zamierzam chodować 2 gatunki pyszczaków łącznie 20 szt. (po 10 na gatunek w układzie 4+1 ale jeszcze nie wiem jakie). Za wszelkie rady z góry dziękuję.
egon44 Opublikowano 18 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam! Od jakiegoś czasu mam chęć założyć swoje pierwsze akwarium dla pyszczaków. Mam standardową 240 litrówkę i pytanie dotyczy wydajności filtrów które posiadam: zewnętrzny-Eheim CLASSIC 2215 wewnętrzny-AQUAEL TURBO FILTER Czy to wystarczy? Pomijając wkłady filtracyjne. Chodzi mi o wydajność pomp w tych filtrach czy powinienem wymienić na wydajniejsze. Zamierzam chodować 2 gatunki pyszczaków łącznie 20 szt. (po 10 na gatunek w układzie 4+1 ale jeszcze nie wiem jakie). Za wszelkie rady z góry dziękuję. Siemanko! Eheim jako biolog starczy,Aquael turbo tez powinien być ok ale powiedz jaki masz w nim przepływ??? Co do układów ryb to chyba chodziło tobie o 1 samiec + 4 samice a nie na odwrót jak napisałeś
KarolSiemki Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Aquael ma przepływ 500 l/h. a Eheim CLASSIC 2215 620l/h A co do układu to dokładnie o to mi chodziło Co do gatunków to myślałem nad Melanochromis cyaneorhabdos Może jakieś propozycje dla niego?
Mortis Opublikowano 19 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Aquael nie wyrobi, przepływ mechaniaka polecam 2000 l/h, eheim jako biolog może pociągnie ale jak masz wkłady biologiczne to ten przepływ dużo spadnie, poszukaj coś troszkę mocniejszego.
yaro Opublikowano 19 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2016 biolog przy 2 gatunkach wystarczy, jednak tak jak przedmówca pisze mechanik mocniejszy. Do Ps. cyaneorhabdos dołożył bym Ps. saulosi lub L. caeruleus
egon44 Opublikowano 19 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Co do gatunków to myślałem nad Melanochromis cyaneorhabdos Może jakieś propozycje dla niego? Co to filtrów to już znasz odpowiedź kolegów... Sorki za małe OT ...Ale pytania odnośnie twojej obsady zadaj w odpowiednim dziale do tego przeznaczonym... Tak na koniec jeszcze dodam że Melanochromis cyaneorhabdos już od dawna zaliczany jest do grupy Pseudotropheus... Możesz jeszcze do nich dołożyć np Iodotropheus sprengerae lub te z propozycji kolegi yaro
KarolSiemki Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Co to filtrów to już znasz odpowiedź kolegów... Sorki za małe OT ...Ale pytania odnośnie twojej obsady zadaj w odpowiednim dziale do tego przeznaczonym... Tak na koniec jeszcze dodam że Melanochromis cyaneorhabdos już od dawna zaliczany jest do grupy Pseudotropheus... Możesz jeszcze do nich dołożyć np Iodotropheus sprengerae lub te z propozycji kolegi yaro Dzięki za informacje i sorry za zmianę tematu ale pomyślałem że od razu zapytam i nie będę tworzyć kolejnego tematu skoro ja narazie tylko zbieram informacje. Akwarium planuje zrobić dopiero w połowie marca. Pozdrawiam
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Aquael ma przepływ 500 l/h ..i nie musi to być filtr. Może to być sam cyrkulator Aquael 2000 z gąbką ale tak jak pisze Karol kup 2000. Wszystkie ( filtry i cyrkulatory) o których mówimy mają regulację wypływu wody .
szczis83 Opublikowano 31 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Witam Mam pytanie czy do akwarium 200l wystarczą dwa filtry które akurat posiadam,są to JBL e901 AquaEl FzN-2.Proszę o opinie Pozdrawiam
KarolSiemki Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor #10 Opublikowano 31 Stycznia 2016 A ile maja przepływu/h?
Rekomendowane odpowiedzi