Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To akurat jest banalnie proste - kilka kliknięć myszką . Robię to nie dlatego żeby wyręczać młodzianka:D który do nas zawitał:D :D ale dlatego że on często nie wie co jest istotne w tych parametrach i sam nie oceni. Co innego starzy wyjadacze akwarystyczni.

Jak wpisze taki młodzianek :D miejscowość to nie tylko wiem czy dobrze mierzy testami ale wielu z nas jest w stanie od razu pomóc.

Zadziwiające jest to że starzy bywalcy forum w znacznej większości podają miejscowość choć po latach i tak wiemy gdzie mieszkają a nowi którzy na tym by najbardziej skorzystali bo i pomoc sąsiedzka może być potrzebna tego notorycznie nie podają.

Mamy pewne żądania wobec zaczynających wątek np w chorobach i uprzedzamy że nie zawahamy się usunąć temat bez ostrzeżenia jak nie podasz wielu danych a w tak prozaicznym wymogu jak miejscowość nie jesteśmy konsekwentni, ale to temat rzeka.

Opublikowano
No ja uważam, że nikt poza Tobą Henryku nie będzie miał na tyle werwy żeby szukać lokalnych wodociągów w internecie i patrzeć na parametry wody zamiast zainteresowanego, mi by się w każdym razie nie chciało ;) sorry, jakiś wkład własny musi być.

Ja szukałem ale u mnie było lakonicznie to opisane nawet z Heniem to konsultowałem. Nawet do nich pisałem by podali coś więcej o wodzie ale gnomy urzędnicze nawet nie raczyli odpisać.

Opublikowano
Przez cały czas jak sprawdzałem wodę była okey akwa stoi od listopada,

...tutaj piszesz ,że przez cały czas sprawdzałeś wodę. Rozumiem ,że pH (6.4 ?) i inne parametry miałeś OK?

-- dołączony post:

pewnego razu robią mi się strasznie glony na szybach, więc zrobiłem test wody tak o z ciekawości wszystkie parametry dobre oprócz no3 na poziomie 500mg/l jaka może być przyczyna i co mam zrobić aby to poprawić.

...tu piszesz ,że pewnego razu jak zauważyłeś glony zrobiłeś testy bo zaniepokoiło Ciebie wysokie NO3? . Czyli nie kontrolowałeś po prostu cały czas parametrów o czym piszesz w pierwszej części wypowiedzi.. Dopiero wysokie NO3 Cię zainspirowało do tego.

-- dołączony post:

...a tak naprawdę nawet nie wspominasz nic o złym pH.

-- dołączony post:

Dla mnie to masz złe testy . Kup kropelkowe JBL , zmierz NO2 NO3 pH . Zajrzyj do kubełka , wyczyść z odchodów , załóż prefiltr, podmień wodę , usuń ewentualne odchody z za aranżacji. Wtedy zrób na drugi dzień testy i ponownie przed następną podmianą wody. Inaczej będziemy błądzić w lesie bo odnoszę wrażenie ,że nie wszystko robiłeś zgodnie z sztuką.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Też miałem problem z NO3, kiedy stosowałem tzw. ,,kontrolowane przerybienie" (jak dla mnie trafiony pomysł i nazwa) Pomogły środki :

1. JBL BIONITRAT EX

2. AZOO PLUS Supreme Bioguard

Po ich zastosowaniu sytuacja uległa bardzo dużej poprawie. JBL BIONITRAT EX jest w filtrze kubełkowym, zaś AZOO PLUS Supreme Bioguard dolewam 30 ml na tydzień do 375 litrowego akwarium. Oba produkty są super.

Pozwoliłem sobie usunąć zakończenie iście z reklamy proszku do prania...

Opublikowano

Ten wewnętrzny filtr masz zbyt słaby nawet na Twoją 112-stke. Odchody zalegają na dnie i stąd no3 powiedzmy powyżej 50 mg/l.Zrób podmianę tak jak doradzał deccorativo i staraj się usuwać jak najwięcej odchodów.Odpowiednia profilaktyka w akwarystyce jest najważniejsza.