Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie zastanawiam się nad filtracja w nowym baniaku. Na chwilę obecną mam kubełek eheim 2226 ale w nowym akwarium zastanawiam się nad filtrem kasetowym narożnym z racji tego że mam wzmocnienia napędzanym jebao dct6000. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Myślałem sprzedać kubełek i kupić jebao, bo pewnie zaraz będę chciał znowu większy zbiornik :-D a wtedy z jebao nie martwię się już o nic.

Przed kubełkiem mam filtr mechaniczny z korpusu narurowego i do tego falownik jvp. Tylko zastanawiam się czy jak bym zastosował jebao w kaseciaku to czy mógł bym się pozbyć falownika?

Opublikowano
Myślałem sprzedać kubełek i kupić jebao, bo pewnie zaraz będę chciał znowu większy zbiornik :-D a wtedy z jebao nie martwię się już o nic.

Przed kubełkiem mam filtr mechaniczny z korpusu narurowego. Tylko zastanawiam się czy jak bym zastosował jebao w kaseciaku to czy mógł bym się pozbyć falownika?

Osobiście polecam kaseciaka. Myślę, że Jebao bez falownika w takim akwarium powinno dać radę.

Opublikowano
Myślę, że Jebao bez falownika w takim akwarium powinno dać radę.

Na fulla może być pralka, ale można sterować mocą, więc jeśli rozważasz w przyszłości powiększenie baniaka to dct6000 jak najbardziej

Opublikowano
Właśnie dla tego zastanawiam się nad dct6000 bo ma regulacje i to będzie zakup na zaś ;-)

Ja przy baniaku 140cm długości mam skręconego DCT4000 do połowy (też ma regulację), powyżej robi się taka wichura że piasek się porusza :) także jeśli przyszłościowo i masz wolną gotówkę to 6000 a jak oszczędnościowo to 4000 do Ciebie to świat i ludzie. Tylko ja jeszcze mam naganiacza RW-8, który obecnie chodzi na jeden, bo na prawdę ma potencjał do robienia pralki :)

Opublikowano
Myślałem sprzedać kubełek i kupić jebao

nie sprzedawaj - sprzęt może się kiedyś przydać, nigdy nic nie wiadomo :-)

Opublikowano

Zdecydowanie sprzedaj Eheima i kup DCT6000 i rób kaseciaka - a to z takich powodów.

1/ Eheim 2226 to pompa 950l/h 25W i maksymalny wypływ z kubła 700l/h a to tylko na biologię nitryfikacyjną ledwo starcza do tej obecnej 260l i 130cm bo cyrkulacji to na pewno już nie zapewnia dostatecznej.

https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-professionel-2226350-plus-wklady-filtr-zewnetrzny-do-akwarium-p-1990.html

W kaseciaku Hydor Pico 1200 7W daje większy wypływ bo minimum 800l/h.

2/ gąbka na zasysie kubła - to wiadomo łapy do akwarium -ryby w stresie- gówienka fruwają po całym baniaku chyba że torebka foliowa na gąbkę ale stres ryb podwójny.

W kaseciaku tego nie masz.

Ryby nie widzą że coś grzebiesz bo im się nic nie zmienia a robisz to na pracującej pompie więc syf się nie cofa i pozostaje w gąbce aż do jej wyjęcia z wody.

Po całej operacji płukania gąbki przez pierwsze 15min widać w baniaku leciutkie zmętnienie i to wszystko.

3/ W proponowanej opcji jesteś rozwojowy aż do baniaka 2-3000l ewentualnie falownik RW dokupisz jak się okaże z rybami niezbędnym. W tym nie ma pośpiechu - zawsze zdążysz kupić a może stanieją.:D