Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jako początkujący malawistą proszę o rozwiązanie pewnej kwestii. Zauważyłem dzisiaj dwie rybki, które trzymają się z boku akwarium oddalone od reszty rybek. Podczas karmienia nie rzucają się na pokarm jak na pozostałe pyszczaki. Rybki pokazałem na zdjęciach A i B. Na zdjęciu C do przykładu pokazałem rybkę tego samego gatunku (tego również nie umiem rozszyfrować - jaki to gatunek, bo miał być Saulosi). Mam 4 takie rybki, z czego 2 pokazane są większe i lepiej wybarwione, dlatego myślałem, że to samce. Sam już nie wiem co myśleć;-)

Pomóżcie:-)

post-16720-14695726228178_thumb.jpg

post-16720-14695726229767_thumb.jpg

post-16720-14695726231312_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj te dwie pierwsze to napewno samice inkubujace ale co do gatunku to nie wiem może lombardzki ale nie jestem pewien.

Opublikowano
Witaj te dwie pierwsze to napewno samice inkubujace ale co do gatunku to nie wiem może lombardzki ale nie jestem pewien.

A dwie pozostałe rybki, które są właściwie takie same tylko mniejsze?

Opublikowano

Napisałem ze dwie pierwsze czyli ta z pierwszego zdjęcia i ta z drugiego to inkubujace samice a ta na trzecim to tez samica chyba ze to są bastardy a z kad je masz?

Opublikowano
Napisałem ze dwie pierwsze czyli ta z pierwszego zdjęcia i ta z drugiego to inkubujace samice a ta na trzecim to tez samica chyba ze to są bastardy a z kad je masz?

Rybki mają niecały rok - kupiłem od prywatnej osoby z olx. Miały być yellow, saulosi, rdzawe i jakaś aluonocara.

Jeśli w takim razie mam 4 samice, to skąd inkubacja;-)?

Opublikowano
Musisz zaobserwować dominującego samca i będziesz miał odpowiedz z kad inkubacja;)

Dominującymi samcami są u mnie Metriaclima greshakei i Yellow, czyli będą kolejne bastardy?