Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kto z Was fotografuje z dodatkową lampa błyskową i co nam może o tym powiedzieć.

Dobre pytanie. Też z chęcią coś na ten temat bym się dowiedział.

Z tego co widzę po fotkach stana to fotki są robione z dodatkową lampą. Lampa jest ustawiona od góry. Dobrze myślę Stachu? Możesz zdradzić rąbek tajemnicy? Jeżeli tak jest to w jaki sposób lampa jest wyzwalana?

Opublikowano

nic więcej niż w exifie którego nie ukrywam

-- dołączony post:

aha myślę, że clue całej sprawy to doświadczenie...po prostu trzeba dużo obić zdjęcia i wypracować technikę odpowiednią do swojego baniaka czytaj ryb światła itp

past telefonem to się dzwoni ;]

Opublikowano
aha myślę, że clue całej sprawy to doświadczenie...po prostu trzeba dużo obić zdjęcia i wypracować technikę odpowiednią do swojego baniaka czytaj ryb światła itp

...ot i prawie cała tajemnica. Ja czasami używam jeszcze blendy. Trudno tu podać receptę na dobre zdjęcia. Przecież każde zdjęcie powstaje w indywidualnych warunkach. Owszem..jakieś ogólne zasady są..ale to każdy fotografujący wie.

Powiem tylko tyle ,że kiedyś to co fotograf robił w ciemni dziś robi się to programami. Też takowego używam i wcale się ani nie wypieram ani nie wstydzę. Dodam jeszcze tylko tyle ,że nie każdy będzie tu chciał pisać . Dlaczego ? Bo każdy fotografujący ma rację i robi najlepsze zdjęcia:) Pewnie potwierdzą to ci koledzy którzy również są na forach fotograficznych . A są na pewno:)

Opublikowano
nie używam żadnej dodatkowej lampy ani techniki :

4 piwa i 6,3 7,1 iso 320 400 lampa i 200 czas ott

Myślę że kluczowe w robieniu zdjęć w akwarium jest światło, to nad akwarium. Nie robię dobrych zdjęć i podobnie jak Ty nie mam zbytniego parcia na dodatkowe oświetlenie. Moją fotkę robiłem wieczorem gdyż w dzień w akwarium odbija się okno.

Zbiornik oświetlony świetlówką 40 w i na dodatek na lustrze wody liście co nie pomaga w fotografii.

przysłona F 5,6

czas 60 s

iso 400

lampa błyskowa w aparacie

i wychodzi coś takiego

post-12774-14695726227241_thumb.jpg

Opublikowano

Ja używam dodatkowej lampy, która jest podpięta do aparatu i mam na niej założony softbox. Parametry fot są różne, wszystko zależy czy robię zdjęcia w pokoju z zasłoniętymi roletami czy w nocy przy oświetleniu tylko z akwarium. Duży wpływ na parametry ma głębia, którą chce osiągnąć. Pewnie nie napisałem nic nowego, jak ktoś będzie miał jakieś pytania to bardzo chętnie się podzielę z nim moim doświadczeniem (małym, ale zawsze jakimś).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.